Friday, 31 December 2010

Happy 2011!

Saya ucapkan selamat tahun baru kepada semua...semoga 2011 akan menjadi tahun yang lebih baik kepada semua. Kepada yang bercita-cita nak bercakap English tahun ini, teruskan niat anda, semoga berjaya!

Happy New Year!

Sunday, 26 December 2010

Macam mana nak start belajar bahasa Inggeris?

Sebelum saya pergi cuti, saya nak ajar anda satu tip macam mana nak start belajar English.

COLLECT PHRASES.

Maknanya???Kumpul ayat.Contohnya bila anda baca surat khabar, bila pegi kedai buku kinokuniya kat klcc tu tengoklah buku English atau tonton movie bahasa English cuba pasang subtitle bahasa Inggeris...please jangan tengok pirated dvd ok, selalunya translation dia tonggang terbalik. Anyway, bila anda nampak phrase yang menarik, tulis dalam note book anda. Practise sebut. Buat sorang2 depan cermin.
* nak belajar mesti ada note book!
Selalunya ayat2 ni dah termasuk grammar. Secara automatik anda akan belajar grammar juga. Contohnya,
I'm sorry I interrupted you.
I had to tell you.
I wanted to do something for you in return.

So, hari ni, beli surat khabar English cuba baca sikit2. Tengok ayat2 menarik yang anda suka atau anda rasa mungkin akan guna utk bercakap dan tulis dalam note book, kemudian practise.

Remember, practise makes perfect!

Saturday, 25 December 2010

Pentingkah untuk kita belajar accent /slang?

Itu semua terpulang. Pada saya yang penting ialah untuk dapat bertutur dengan elok dan dapat difahami untuk urusan seharian. Ramai mereka yang native speaker boleh faham bahasa Inggeris yang dicakap oleh orang Malaysia. Untuk belajar accent/slang mereka adalah pilihan. Yang penting pronunciation anda betul. Kebanyakkan orang pilih untuk belajar accent reduction, mengurangkan accent bahasa sendiri.

Sekiranya anda nak belajar, ini antara caranya:
Practice your vowel sounds. English has 20 vowel sounds (a,e,i,o and u) but about 26 consonant sounds.
Listen to and repeat examples of words spoken by a native English speaker. You need to identify an example accent that you want to imitate.
Make sure that you open your mouth wide enough for the sound to come out.
Practise the 'th' sound. 'th' is pronounced behind the teeth, where most languages pronounce 'd' and 't'. It's not achived by sticking your tongue between your teeth.
Stress the correct syllable if there is more than one syllable in the word. English is a stress-based language.
Speak slowly. Finish one word before you start the next. Remember to say the final consonant in a word.

Tips:
-Losing your accent is really learning to speak using a non-regionally specific dialect.
-When learning any accent, listening to and imitating a native speaker is the most important step and fastest way to learn. Remember that when you were young you learnt a language by listening and then repeating the words while imitating the accent.

-A large part of learning a new accent is learning the sounds, rhythm, stress, pitch, intonation and structure of that accent. To do this you need to ‘attune’ your ear to the particular accent.
-As a child your ability for the ear to process different frequencies of sound is expanded, enabling you to distinguish and reproduce the sounds of the languages that surrounds you. To effectively learn a new accent you must expand the ability of your ear by listening over and over to examples of the accent.
-As you expand the ability of the ear, speaking becomes an automatism. When the ear can ‘hear’ a sound the mouth has a better chance of producing it.
-In English most of the consonants are paired, i.e., they are made the same way in the mouth. The only difference is that one of the pair is made without switching on the voice in the throat (making sound in the throat), and one is made with voice activated, e.g., /p/ and /b/
-Rhythm is about timing within a phrase or sentence. This mainly equates to where we place the strong or weak stress in a sentence. When learning a new accent it is also important to learn where the stress is placed.
-Try about 15 minutes of practice every day for a few weeks.
-Watch English TV with English subtitles.
-Learn local expressions. Learn what words are used frequently in your area to describe things (e.g. loads vs. lots vs. heaps)

Friday, 24 December 2010

Beza British English dan American English

Kerana sejarah negara kita banyak berhubung kait dengan British, negara kita banyak mengikuti bahasa British English dalam percakapan dan penulisan.

Waktu saya kecil saya belajar di sebuah British School di Cologne, Germany. Waktu kelas bahasa English, saya selalu duduk sebelah Keith, the American boy.  Antara benda selalu kami gaduh, ialah perkataan aeroplane = airplane. Cikgu saya masa itu, Miss Summers menjelaskan kami dua-dua betul...cuma bezanya satu ialah American English dan satunya British English. Antara perkataan lain gaduh dengan Keith...

color =colour
flavor = flavour
glamor = glamour
beza makna holiday, vacation dan macam2 lagi lah...

Ayat American English yang diterima oleh American yang salah dalam bahasa British English(vice versa):

British English:
I've just had lunch
I've already seen that film
Have you finished your homework yet?
American English:
I just had lunch OR I've just had lunch
I've already seen that film OR I already saw that film.
Have your finished your homework yet? OR Did you finish your homework yet?

(perasan tak americans suka pakai 'already')

Namun begitu, banyak pengaruh bahasa English US sekarang memasuki negara kita. Contohnya, iklan tentang cervical cancer (kanser serviks) yang diudarakan di Hits FM sekarang.Anda ada perasan tak dia kata:
ser-vai-kal cancer....itu adalah pronunciation bahasa American English.Jadi tak salah pun jika anda kata ser-vi-kal cancer.

Same thing goes untuk perkataan leisure (waktu luang). Leh-zhure....(brits) and lee-zhure (american)
vehicle = ve-ye-kal (brits) /ve-he-kal (american)

So don't be too hard on yourself!

Ben Bradshaw : Kata-kata English yang susah dibezakan

Negara manakah yang mempunyai bahasa English sebagai bahasa ibunda/rasmi?

  • USA
  • UK
  • Canada (Canada juga terima bahasa Perancis sebagai bahasa ibunda, official language)
  • Pakistan (Pakistan juga negara ke 10 di dunia yang menganggap English sebagai bahasa rasmi)
  • English juga adalah antara bahasa rasmi utk UN,EU,International Olympic Community
Caribbean dan Pacific.Negara2 yang dikoloni oleh British dan Amerika, termasuk, Anguilla, Antigua & Barbuda, Bahamas, Barbados, Belau, Belize, British Virgin Islands, Cayman Islands, Dominica, Federation of Micronesia, Grenada, Guam, Guyana, Jamaica, Johnston, Montserrat, Northern Marianas, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St. Vincent & Grenadines, Trinidad & Tobago, Turks dan Caicos Islands, juga United States Virgin Islands. Walaupun pulau2 ini kecil, mereka banyak mempuyai sejarah dari segi budaya dan bahasa yang terikat samada dengan British atau Amerika.

Antara negara2 yang didominasikan oleh bahasa English dan digunakan sebagai bahasa rasmi sebagai faktor penyatuan ialah: Bangladesh, Botswana, Fiji, Ghana, Kenya, India (Hindi juga bahasa kebangsaan), Lesotho, Liberia, Malawi, Malaysia, Malta, Mauritius, Nigeria, Pakistan, Philippines, Rwanda, Seychelles, Sierra Leone, Samoa, Singapore, Somaliland, South Africa, Sri Lanka, Swaziland, Switzerland,Tanzania, Tonga, Uganda, Zimbabwe dan Zambia.
 

Monday, 20 December 2010

Sebab kenapa kamu patut belajar English

  • Kebanyakkan buku2, surat khabar, lapangan terbang,sukan, muzik, teknologi dan iklan telah didominasi oleh bahasa Inggeris.

  • Secara amnya, bahasa kegunaan Internet hampir kebanyakkannya berbahasa Inggeris.

  • Kebanyakkan maklumat berbentuk digital sedunia adalah Inggeris.

  • English adalah antara bahasa termudah untuk belajar kerana abjadnya yang mudah, perkataan yang ringkas, pendek dan perkataan2 pluralnya mudah.

  • Kamu boleh pergi ke mana2 negara yang berbahasa Inggeris tanpa translator. Dan kebanyakkan negara yang tidak berbahasa Inggeris boleh memahami bahasa Inggeris.Selalunya jika anda pergi ke suatu negara yang anda tidak faham bahasanya anda mungkin tidak merasa seronok atau kekok.

  • Dalam bidang kerja pula, hampir ke semuanya mahukan pekerja yang boleh bertutur English. Sekiranya anda boleh berbahasa English, peluang kenaikkan kerja anda atau gaji lebih tinggi adalah lebih cerah.
  • Belajar English juga membantu sekiranya anda pindah ke negara lain untuk kerja,belajar dsbgnya.
  • Kebanyakkan material pembelajaran adalah dlm bahasa English, oleh itu utk memahaminya anda perlu tahu bahasa Inggeris ataupun bertanya kawan2 yang berbahasa English untuk dapatkannya.
  • Adalah kemestian untuk anda belajar bahasa English sekiranya mahu lanjutkan pelajaran. Kebanyakkan uni akan menyediakan kelas persediaan berbahasa English, tetapi anda mesti ada sekurang2nya pengetahuan tahap sederhana.

Belajar English Free

Terdapat banyak website yang boleh membantu anda belajar English.

Antaranya:
http://howjsay.com

Belajar macam mana nak sebut perkataan dalam bahasa Inggeris.

Forum chatting belajar bahasa Inggeris dari serata dunia.

Belajar prepositions dan lain2 grammar.

Motivasi untuk belajar English. You can do it!

Thursday, 16 December 2010

Belajar Cakap English

Macam mana anda boleh sampai ke blog ini? Mesti anda sedang memikirkan macam mana nak improve bahasa Inggeris anda,kan? Ini khas untuk mereka yang di tahap beginner ke intermediate sahaja. Kalau dah pandai cakap English, this may not be the page for you...so let those who are still struggling benefit from this.

Saya galakkan mereka yang bekerja atau lulusan yang nak bekerja dan nak tingkatkan diri untuk mendapat peluang pekerjaan lebih bagus untuk belajar bahasa Inggeris. Masa saya kerja di ofis saya perasan hanya mereka yang boleh bercakap Inggeris dengan fasih, confident, berfikiran terbuka dapat maju kehadapan. Jika ofis anda buat kelas free, join sahaja, tak rugi.

Ramai orang melayu segan. Mungkin sebab background keluarga tak ada siapa pun cakap Inggeris.Kawan-kawan pun tak ada. Bila cakap, kena perli pula. Akhirnya, lebur saja bahasa Inggeris tu.Sayangnya. Sebab tu, saya minta2 sangat2 untuk berlatih. Cari atau ajaklah member untuk cakap juga. Bagitahu mereka kebaikkan dapat cakap bahasa Inggeris.


Kenapa belajar dengan saya? Kelas saya mudah saja. Online. Harga pun ok je RM15 untuk 30 minit. Murahkan? Sebab online sahaja, saya jimat masa, duit petrol dan lain2. Anda pun sama.Boleh balik rumah, relax  dan belajar online. Malam pun saya ajar. Sekarang saya ajar melalui email yang saya kirim - explanations via powerpoint, exercises, videos and so much more!

Akhir kata, semuanya terpulang kepada anda. Kalau tak join my class pun tak apa, ada banyak kelas Inggeris diluar yang bagus. Jangan lepaskan peluang. Saya harap anda akan belajar dan dapat meningkatkan taraf hidup anda.

Ingat, selalu ulang bahasa Inggeris supaya anda tak lupa dan cuba gunakan ia setiap hari (tengok tv, bercakap, dengar radio etc).

Untuk pertanyaan lanjut mengenai kelas atau apa2 pertanyaan lain berkaitan English, email ke maya.learnenglish@gmail.com.