Monday, 16 December 2013

Post holiday (selepas bercuti)

Baru2 ini saya pergi bercuti ke Melbourne & Perth (Australia) - di mana English adalah bahasa ibunda mereka.

Antara benda menarik tentang perbualan mereka atau cara mereka tegur samada di cafe, restoran, kedai buku, baju, naik bas, tram dan sebagainya, adalah penggunaan:

How's it going? Kalau translate ke BM, ianya akan memberi maksud ke mana pergi atau how = kemana it = ia going= sedang pergi...yang memang tak beri apa2 makna. Tetapi dalam bahasa Inggeris seharian, ianya diterima sebagai cara bertanya apa khabar atau sebagai hello. So, jangan translate BI ke BM macam tu je, ok?? :)

Antara yang saya dengar:
How are you today?
How's it going?
How does it go?
How are we today?
How it goes today?

Memang ada yang saya sendiri pun jarang guna, dengar atau biasa pakai tapi ianya semua diterima oleh orang disana. So kalau anda dengar orang putih tanya anda, atau mana2 movie, maksudnya tetap sama, apa khabar?

And and...I learnt what is a hook turn. Watch this video on what is a hook turn (only in Melbourne). >>Watch this video<<.







Thursday, 10 October 2013

Apa itu verb, noun dan adjective?



Verb:
Suatu perkataan atau phrase (ayat yang tidak semestinya lengkap) yang menunjukkan keadaan, perbuatan atau pengalaman - cough, sleep, steal, jump, eat etc.

Noun:
Suatu benda, tempat,orang,binatang,acara - table, chicken, London, nurse, party, etc.

Adjective: 
Menggambarkan noun. 
beautiful nurse
delicious chicken
great party
strong table
windy in London

Simple exercise/latihan mudah - apakah gambar di bawah atau perkataan yang digariskan?


Hong Kong Disneyland

He is eating an apple.

smile

"nasi ayam" /chicken rice

It is a tall building.




1. noun 2.adjective 3.verb 4.noun 5.adjective. Senangkan? :)




Monday, 7 October 2013

I likes? Betul ke?

I likes = saya suka. Ini antara perkataan silap yang saya selalu dengar. Plus ramai orang suka main2 gunakan perkataan I likes ni...jadi ikut-ikutan dan mereka yang tak tahu asal usul penggunaan akan terus gunakan dengan salah.

Perkataan yang betul ialah:

I like. Mungkin sebab dalam BM bila kita kata saya sangat suka....translate ke BI jadi I likes, sebab tambah -s untuk menunjukkan sangat suka tapi salah.

You boleh gunakan: very (sangat), absolutely (benar-benar), so much (tersangat), think (fikir), definitely (pasti) dan macam2 lagi untuk menunjukkan betapa sukanya anda terhadap sesuatu.



Anda boleh tulis:
" I will like it very much" (future tense- masa akan datang, menggunakan will + verb/kata kerja)
Saya pasti akan sangat sukakannya

" I like it very much" (present tense - sekarang)
Saya sangat sukakannya

" I liked it very much" (past tense - sudah berlalu)
Saya sangat sukakannya 

Ini adalah antara benda yang anda perlu hafal untuk kuasai bahasa Inggeris, takde short cut. Ada benda yang ada short cut dan ada benda dia memang macam tu dan kita kena hafal.

Jadi ingat:
I like
You like
He/she likes
We like
They like

*like ialah sebuah perkataan verb (kata kerja). Kata kerja boleh berubah sebab, ianya ialah regular verb seperti like dan kedua, irregular verb seperti begin/began/begun (bermula). Kata kerja regular senang je utk hafal sebab dia tambah s,ed atau will/going...irregular verb yg kena hafal lebih sebab berubah-ubah.




Saturday, 5 October 2013

Bila nak gunakan ON?

Sebelum ni saya pernah tulis macam mana nak gunakan AT dan IN. Sekarang ni saya nak explain macam mana dan bila nak gunakan perkataan on ni :)

Note: at, in dan on di panggil "preposition" pada umumnya digunakan untuk memberitahu tentang masa atau tempat.

On di gunakan untuk 1 hari atau 1 tarikh.
Harith's birthday is on 24th of February (tarikh).
I am meeting her on Independence Day(hari).

On di gunakan untuk tempat.
Gina is on Jalan Sultan Ismail (jalan).
The post office is on Jalan Duta (jalan).

Ianya juga digunakan untuk menunjukkan sesuatu menegak atau mendatar, atas sesuatu.
I am on the boat (di atas bot). 
Ahmad is on the train (di atas keretapi).


On digunakan untuk barangan elektrik:
She's on the phone (di telefon).
It's on the radio (di radio).








On digunakan bahagian badan.
I feel pain on my shoulder (di bahu saya).
The scar is on my feet (di kaki saya).


On digunakan untuk sesuatu keadaan.
The building is on fire (berada dalam kebakaran).
Isetan is on sale (sedang mempunyai jualan murah).

Tuesday, 1 October 2013

Apa itu oxymoron?

Saya terjumpa info ni hari tu...dan teringat nak share. Untuk anda yang tak tahu apa benda oxymoron, oxymoron ni ialah sesuatu ayat menggunakan dua perkataan yang bercanggah atau mempunyai makna yang berbeza utk membuat satu makna.


Contoh:
1.Clearly = jelas
Misunderstood = salah faham
Confuse kan?

 maksudnya= dah terang2 salah faham.

2. Act = berlakon/bergaya
naturally =seperti biasa

First dia kata berlakon, lepas tu seperti biasa. Apa yang di maksudkan ialah berlakon macam biasa.

3. Exact = tepat
Estimate= agak
= angaran tepat

4. Found = jumpa/ditemui
missing = hilang
= telah hilang

5. small = kecil
crowd =orang ramai
=sekumpulan kecil orang ramai

6. fully = penuh
empty = kosong
= kosong sepenuhnya

7. pretty = cantik
ugly = buruk
= boleh tahan buruknya
Contoh ayat : It was in a pretty ugly condition until I fixed it. (Ianya dalam keadaan yang agak buruk sehinggalah saya perbaikinya).

8. Seriously = serius
funny = kelakar
=kelakar habis

9. Only =hanya/satu-satunya
choice = pilihan
=satu-satu pilihan

10. Original = yang asli
copies = salinan
= salinan asal

11. Happily married - yang ni suppose to be the joke.... :p
happily = gembira
married = berkahwin

OCTOBER is here!

What's so special about October? It's my birthday month! (yeay!). 



Untuk anda yang nak belajar basic English, sempena bulan harijadi saya, saya nak offer a special promo untuk anda:



Semua lessons adalah online (via email) dan juga melalui rakaman suara anda.

8 kali latihan email (2x seminggu)
1x free assesment (menilai tahap Inggeris)
2x latihan mendengar dan menjawab (via recording)
4x latihan pendek via whatsapp (1x seminggu)

Harga RM160 sahaja/bayar ansuran RM40 setiap minggu setiap Isnin.

Offer pembelian hanya untuk bulan Oktober. Jika berminat sila contact saya maya.learnenglish@gmail.com!

Saturday, 31 August 2013

Selamat Hari Merdeka! Happy Independence Day!

Selamat Menyambut Hari Merdeka (Independence Day).

10 things you may, or may not know about Malaysia...

1. The Malaysian flag was designed by Mohamed Hamzah, a 29 year old public works department architect in Johor Bahru. The flag was adopted in September 16, 1963.


2. Sabah is home to the Rafflesia, the biggest flower in the world.


3.The first movie ever played in Tanah Melayu was Laila Majnun, 1933.


4. Penang Free School is the oldest English school in South East Asia (1816).
  

5. The Japanese landed at Kota Bahru during the Malaya invasion 1941. They rode their bicycles to Singapura in 45 days.


6. The Sungai Besi Airport was the national's first airport.


7. The country's only single Jewish cemetery is in Penang, Jalan Zainal Abidin (formerly Jalan Jahudi) established in 1805.

8. Captain Tristram Speedy is responsible for naming "Thaipeng' (Taiping) which means Heavenly Peace in 1871.


9. Tun - is a title conferred by the Agong (king) to the most highly contributed and deserving male recipient to the country. There may only be 35 living holder at a given time.



10.Our first railroad was built in between Taiping and Port Weld covering 13km opened on 1st June 1885 (most of our first railroad was built to transport tin from mines).



HAPPY 56TH INDEPENDENCE DAY!



For more stuff, simply read Wikipedia or dig around from other sources:)




Friday, 30 August 2013

Cara mudah nak belajar ejaan English

Belajar spelling...

1. Belajar ejaan dari menulis dan membaca.
2. Belajar tentang peraturan mengeja sambil belajar tulis dan baca.

Antaranya...
Jika suatu verb (kata kerja) berakhir dengan huruf E, anda boleh tambah imbuhan ke ING (untuk menunjukkan ia masih berlaku). Ianya selalu digunakan untuk verb yang menggunakan silent e (perkataan yang hujungnya ada huruf e, tapi tak berbunyi bila kita baca/sebut).

Contoh:
love (cinta/sayang) = kita sebut luv, kita tak sebut lo-ve (tu di namakan silent e).
bake (buat kek/biskut)= kita sebut bek, kita tak sebut ba-ki.

Jadi, kita boleh tukar...
love = loving
bake=baking
like =liking
hate = hating
vote=voting
believe=believing
take=taking
wave=waving
complete=completing

Good luck!


Thursday, 22 August 2013

Beza its dan it's

2-3 hari lepas saya dapat mesej kat whatsapp saya dari Tania. Simple question, tapi kalau tak tahu, tetap tahukan?

It = sesuatu benda/perkara
It is a big house. 
It has green and white stripes.
It shows that she is nice.

It's = pendek utk it is. Dalam penulisan atau percakapan, kalau you tak boleh ubah ayat tu ke it is, salah la ayat tu. 
Contohnya:
It is going to rain. 
It's going to rain.
Dua -dua ni betul dan boleh di pakai.
Contoh lain:
Hawa said it's not going to be easy.
It's a great day to go swimming.

Its = menunjukkan pemilikan. Macam his and hers. Selalu digunakan untuk binatang, benda(sesuatu yg tidak menunujukkan jantina) gender neutral
Contoh:
Its always been a part of our house. (Ianya sudah lama sebahagian dari rumah kami).
The hotel is reconstructing one of its restaurants. (Hotel tersebut sedang mengubahsuai salah satu dari restorannya).
The cat is licking its paws. ( Kucing itu menjilat kakinya).

Cuba:
1. Its/It's Aidilfitri again.
2. Amar will return the cat to its/it's owner.




1. it's 2. its



Monday, 19 August 2013

MUET & Selamat Hari Raya!

Selamat Hari Raya! I know, I know. It's been like a 100 years since I wrote and I promised that I would write more since then...sabar je lah kan? Anyway...I actually received loads of emails and questions which I replied back personally rather than sharing. Nantilah saya upload soalan dan jawapan yg saya jawab.

Recently saya dapat ramai yang nak belajar English yang kemudiannya saya dapat tahu nak belajar utk MUET (Malaysian Uni English Test)...so, ni guideline yang saya ambil dari http://mpm.edu.my tentang regulations, test format and sample questions. Hopefully some of you can make us of this. Kat dalam ada soalan2 yang korang tengok dan buat exercises. InsyaAllah nanti saya letak soalan MUET yang lain untuk rujukan.


Tuesday, 1 January 2013

HAPPY 2013!!!

YEAY! Happy New Year everyone! A very happy 2013 to all of you! I'm very excited and looking forward to this year. I want to thank everyone who joined my classes in 2012 and I hope that you have learnt something that is useful to your everyday life. I'm sorry that I couldn't get in touch earlier with some of you pertaining to your lessons etc ( had some problem with my connection in my area and my mac decided to give me some problems as well!). Anyway, that was ancient history!
Welcome 2013! I am looking forward to teach new stuff, giving away tips to learn English and be more focus on my learners!
Happy new year everyone, hope you'll be looking forward to 2013 as much as I do :D