Sunday, 31 January 2016

Manglish bila BI campur BM

Kita kerap campur bahasa Inggeris dengan bahasa Malaysia.  Kita disini mungkin faham tapi kalau orang berbahasa Inggeris datang atau mat salleh mesti mereka tak faham:)
Ayat kita selalu kata dan maksud bila kitakan:
what you do? : apa awak buat
ayat betul: what are you doing?
where you going? : awak ke mana?
ayat betul: where are you going?
what you eating? : awak makan apa?
ayat betul: what are you eating?
where he went? : dia ke mana?
ayat betul:where did he go?
what we eating?: apa kita makan?
ayat betul:what are we having?
what are we eating?
where got?: mana ada
ayat betul:No, it's not so/it isn't so.
what lah you : apalah kamu
ayat betul:what's up with you? what's wrong with you?
cannot lah : tak bolehlah
ayat betul: No we can't
don't want lah: tak mahulah
ayat betul: I don't want...
why like that? kenapa macam tu?
ayat betul: why is it so?
faster can or not?  cepat boleh tak?
ayat betul:can we go faster?can we hurry up?
the weather so hot : panas betul cuaca
ayat betul:the weather is really warm/ it is really hot today.
you eat breakfast already? awak dah sarapan?
ayat betul:have you taken your breakfast?
where you get that? dari mana kamu dapat?
ayat betul: where did you get that from?
what you do? kamu buat apa?
ayat betul:what did you do?
cannot be: tak boleh jadi
ayat betul: this can't be
when you come back?:bila kamu balik?
ayat betul:when did you come back?
you got this one?: kamu ada yang ini?
ayat betul:do you have this?
Ingat, untuk bina soalan gunakan perkataan ini : what who where when why how?

Saturday, 2 January 2016

Happy New Year!

Happy New Year people!  May 2016 be a wonderful year to us all.
New year, new beginnings.  Siapa yang nak belajar BI dgn saya boleh contact saya melalui whatsapp/email.  Siapa yg nak join whatsapp group ( utk berlatih berbual/chatting dgn mereka yg ingin berlatih BI) saya akan buka group baru Isnin, 4hb ini. 
Ebook Basic English saya masih belum selesai. Tapi saya tak lupa anda yg dah pre order, siap je saya terus bagitahu dan email.  However,  my ebook on simple past is available for purchase:)
I wish you all a wonderful year ahead and good luck in learning English!