Sunday, 26 December 2010

Macam mana nak start belajar bahasa Inggeris?

Sebelum saya pergi cuti, saya nak ajar anda satu tip macam mana nak start belajar English.

COLLECT PHRASES.

Maknanya???Kumpul ayat.Contohnya bila anda baca surat khabar, bila pegi kedai buku kinokuniya kat klcc tu tengoklah buku English atau tonton movie bahasa English cuba pasang subtitle bahasa Inggeris...please jangan tengok pirated dvd ok, selalunya translation dia tonggang terbalik. Anyway, bila anda nampak phrase yang menarik, tulis dalam note book anda. Practise sebut. Buat sorang2 depan cermin.
* nak belajar mesti ada note book!
Selalunya ayat2 ni dah termasuk grammar. Secara automatik anda akan belajar grammar juga. Contohnya,
I'm sorry I interrupted you.
I had to tell you.
I wanted to do something for you in return.

So, hari ni, beli surat khabar English cuba baca sikit2. Tengok ayat2 menarik yang anda suka atau anda rasa mungkin akan guna utk bercakap dan tulis dalam note book, kemudian practise.

Remember, practise makes perfect!

8 comments:

azli9 said...

Hello Maya! How are you today?
Have you any idea to learning bahasa english (uk). Saya minat sangat nak belajar bahasa enggeris uk dengan sebutan yang betul. Anyway saya baru sahaja masuk blog u, lepas ni nak baca all ur posts lah coz I think this is good blog for learning english as well..Keep it up ya!

Jom belajar! said...

Hi Azli!
I hope my blog will help you learn more about the difference between American English and British English!
Sebutan memang tricky. Kena banyak dengar baru tahu and fahamkan phrases:)
I wish you all the best in learning the English language!cheers!

Muhd Syafiq said...

makna bahasa inggeris pun tak tahu, nak cakap bahasa inggeris lagi tak tahu....

Jom belajar! said...

Kena start somewhere...tgk kartun pun boleh...itu simple english....

Whitey Greeny said...
This comment has been removed by the author.
Whitey Greeny said...
This comment has been removed by the author.
PUAN BARTER BINTI BATERI said...

how could i know when to use "can" and "could"?btl x i tls soalan tu dlm english?..hehe..i'm eager to learn and speak english well..help me please.tq

fariza husin said...

hai maya..mcmna nk mula belajar inggeris ngn mudah