Monday, 21 February 2011

Have,has & had...how to use it? Macam mana nak guna have,has & had

Thank you E-one for your request.Mencabar ni nak explain, tapi saya akan jawab sesenang mungkin so that semua boleh ingat dan hafal cara untuk ingat guna have, has dan had ni...sebab with God's willing, there is an easy way to remember!

Ini cara paling sempoi untuk korang ingat. Untung siapa yang follow:D Lepas ni tak boleh kata confuse lagi, ok?

HAVE - present simple tense (ada)
Ingat ni...: cuma he,she saja yang perlu tukar
I have
He has
She has
They have 
We have

So, itu beza have dengan has.Tapi kalau ditukar ke negative form lain pulak jadinya. So, for now, just try to remember the rule I mentioned. Cuba ingat tip yang saya bagi tu ya.

Example:
I have a car.
He has a car.
She has a car.
They have a car.
We have a car.
Alfa Romeo 1961 Giulietta Spider

What is the past of have?
HAD - past simple tense
macam mana nak ingat had ni? Untung korang baca ni...ingat, tak payah tukar apa2. Semuanya sama!
I had a car.
He had a car.
She had a car.
They had a car.
We had a car.







Ok, here are some exercises.

1.I ______________ a cat.
2.She ____________ a house near the river.
3.They____________ breakfast at the mamak stall.
4.He _____________ a motorbike once.
5.We _____________ an English class later in the afternoon.
6.I _______________ a dream about an elephant last night.
7.We_____________ a great time in Penang.
8. She ____________ a very bad experience at the airport.
9. I ______________ an appointment with the dentist at two.
10. We ___________ a very nice dinner at Singgah Selalu.



Answers:
1.pɐɥ/ǝʌɐɥ
2.sɐɥ/pɐɥ
3.pɐɥ
4.pɐɥ
5.ǝʌɐɥ
6.pɐɥ
7.pɐɥ
8.pɐɥ
9.ǝʌɐɥ
10.pɐɥ

6 comments:

E-One said...

Thanks Cik Maya. Mula2 mmg sgt keliru penggunaannya... post ni sangat2 membantu saya. :)

Sangat risau nak gunakannya bile bercakap secara sepontan (x sempat nak fikir past tense ke apa)...huhu

Jom belajar! said...

You kena faham past,present and future. Macam had, ialah past tense (telah berlaku)dan have ialah present tense (sedang berlaku).Dalam BI, 3 waktu -past,present dan future mesti diberi perhatian.

❤NazirahMoktar❤ said...

yeay,baru paham!!!terime kasih sgt99!!kalau dulu teacher bgi contoh cam ni punye senang,suke hati blajar :)

Jesycca sy said...

Senang nak hafal, ty.

nor aziah yusof said...

Sgt berkesan.tkvm

nor aziah yusof said...

Sgt berkesan.tkvm