Thursday, 17 March 2016

Beza antara accident dengan incident

Beza antara accident dengan incident

Accident 
Satu kejadian disebabkan kesilapan atau kebetulan. Accident selalunya tidak sengaja dan menyebabkan kerosakan atau kecederaan. 
Contoh: kemalangan kereta, kerosakan peralatan didalam kilang yg menyebabkan kecederaan pekerja adalah accident . Kecederaan kecil yg berlaku seperti tertumpah kopi pada seseorang juga dianggap accident.  Anda tidak sengaja atau tidak mahu ianya berlaku.


Incident
Merujuk kepada apa2 jenis kejadian, besar atau kecil, baik atau buruk, sengaja atau tidak. Rompakan, sesuatu kelakar atau situasi yg kontroversi, pergaduhan antara selebriti dan sebagainya boleh dianggap incident.

SEMUA ACCIDENT BOLEH DIANGGAP INCIDENT TAPI BUKAN SEMUA INCIDENT ADALAH ACCIDENT.
Jika seorang yg mabuk melanggar orang, ianya boleh dianggap accident/incident.  Tetapi jika orang bergaduh kerana sesuatu ianya dianggap incident kerana mereka mahu/berniat untuk bergaduh dan bukan kebetulan. 



Questions
1. The _ on Jalan Chulan caused a massive traffic. 
2. It was an _! I didn't see his car!
3.The bombing caused an international _.
4. Sam was injured in an _ involving a car and a van.
5. I ran into Ali by _ at the pharmacy. 
6. It was such a funny _ .
7. The _ caused by him was an embarrassment to the company. 
8.Rafael Linares is suing Kim Kardashian over a car _ that happened last year.
9. I still laugh every time I think about the _.
10. The boys could simply avoided a silly _ like that.

1) accident 2)accident 3)incident 4)accident 5) accident 6)incident 7)incident 8)accident 9)incident 10)incident

Thursday, 10 March 2016

Perbezaan antara see, look dan watch

Apakah perbezaan antara see,look dan watch? 
SEE
See adalah perkataan tidak aktif. Bila mata kita buka, kita akan  terus nampak tanpa memikirkannya.
See juga digunakan untuk memberitahu yg kita faham sesuatu.
I see a yellow car near the shop.
I see what you mean.

LOOK
Look adalah aktif.Kita mesti mahu melakukannya untuk jangka masa pendek atau sesuatu yg perlukan
perhatian.
Let's look at the cake again.
Look if they have the book.
Look out for pickpockets.

WATCH
juga perkataan aktif. Ianya mesti sesuatu yg ingin kita lakukan tetapi utk jangka masa lama.
Let's watch that movie.
Mimi loves to watch tennis.




Look, see or watch(ing)? Choose the correct answer.
1.Do you want to _ a movie with me?
2.I will _ for your purse.
3. I _ he left his bag on the sofa.
4.I _ a cat looking for food.
5. Did you _ the news last night?
6. _ out for that bike!
7.We love to _ the sunset in Bali.
8. Did you _ my blue bag?
9. _ you tomorrow at the wedding.
10. I am _ football later with Ahmad.
Answer:
1.watch 2.look 3.see 4.see 5.watch 6.look 7.watch 8.see 9.see 10.watching

Friday, 4 March 2016

Beza antara assistance dan assistants

Apakah perbezaan antara assistance dan assistants?
Assistance bermaksud bantuan atau pertolongan.
I need assistance with my car.
She needs assistance with her homework.
Assistants adalah orang yg memberi bantuan. Ia adalah plural kepada assistant.
How many assistants does he have?
Ahmad has two office assistants.

Tuesday, 23 February 2016

Apa itu tenses?

Tenses
Tenses adalah sebuah konsep untuk menunjukkan masa, kesinambungan,  sesuatu yang telah tamat secara total, tindakan atau keadaan berkait dengan masa ianya digunakan(ketika bercakap/berbual).
Ramai yg keliru bentuk2 masa, cara guna dan makna tenses itu sendiri. English ada 12 bentuk masa yg terdiri dari 3 bentuk masa utama:
Masa/time:
past = waktu yg telah berlalu
present = sekarang atau sesuatu yg sedang dilakukan setiap hari/kebiasaan
future = masa akan datang
Terdapat 2 aspek dlm bentuk masa ini:
Progressive:
tindakan yang belum selesai
Perfective:
Tindakan atau keadaan yg telah selesai/tamat.
progressive aspek membawa "continuous" tenses iaitu:
past continuous
present continuous
future continuous
perfective membawa "perfect tense":
past perfect
present perfect
future perfect
Bila 2 aspek ini digabung, kita akan dapat :
past perfect continuous
present perfect continuous
future perfect continuous.
Contoh:
Present simple:
I do
Present continuous:
I am doing
Present perfect:
I have done
Present perfect continuous:
I have been doing this
Past simple tense:
I did
Past continuous:
I was doing
Past perfect:
I had done
Past perfect continuous:
I have been doing
Future simple:
I will do
Future continuous:
I will be doing
Future perfect:
I will have done
Future perfect continuous:
I will have been doing

Monday, 15 February 2016

Have been atau had been?

Apa beza have been dan has been?
Have been
Have been digunakan bila anda memulakan sesuatu dimasa lalu dan masih berlaku hingga sekarang.
I have been waiting for you since 7am.
I have been searching for my keys.
I have been so tired lately.
(Has been digunakan utk he/she/it)
Had been
Had been digunakan apabila sesuatu berlaku sebelum sesuatu yg lain dimasa lalu atau sesuatu yg telah tamat dimasa lalu.
I had been living in JB before I moved to KL.
I had been to New York 8 years ago.
I had been working for abc management for 5 years until I received another offer.
Choose have been, has been or had been.
1. I _ waiting for 2 hours before he arrived.
2. I _ taking the 8am train since April.
3.They _ enjoying the weather in Spain this last few days.
4. I _ cooking since 5pm for dinner.
5. I _ given the opportunity to work in Singapore, but I declined.
6. I _ reading this thriller book when I found an even better one.
7. I _ so worried until I received a call from Mike.
8. We _ going in circles for the past 30minutes to find the clinic.
9. He _ very helpful with the project.
10. It _ raining nonstop since Tuesday.
Answers:
1)had been 2)have been 3)have been 4)have been
5)had been 6)had been
7)had been 8)have been
9)has been 10)has been

Friday, 5 February 2016

Bila nak guna much dan bila nak guna many?


When to use much and when to use many?
●Kita gunakan much utk uncountable noun (kata benda yang tidak boleh dikira)
- milk, sugar, money, time
●Kita gunakan many utk countable noun (boleh dikira)
- minutes,  ringgit, bottles of milk, can of drinks

Example:
How much money does he have?
How many hours does it take to go to London?

Choose many or much.
1. How _  brothers do you have?
2.How _ cars were stolen last year?
3. How _ coffee do you drink a day?
4. How _ money does he need?
5. How _ cats do they have?
6. How _apples did you buy?
7. How _ trees are there in the park?
8. How _clothes should I bring?
9. How _ paintings does he have?
10. We saw _ animals at the zoo.


Answers:
1.many 2.many 3.much 4.much 5.many 6.many
7.many 8.much 9.many 10.many

Sunday, 31 January 2016

Manglish bila BI campur BM

Kita kerap campur bahasa Inggeris dengan bahasa Malaysia.  Kita disini mungkin faham tapi kalau orang berbahasa Inggeris datang atau mat salleh mesti mereka tak faham:)
Ayat kita selalu kata dan maksud bila kitakan:
what you do? : apa awak buat
ayat betul: what are you doing?
where you going? : awak ke mana?
ayat betul: where are you going?
what you eating? : awak makan apa?
ayat betul: what are you eating?
where he went? : dia ke mana?
ayat betul:where did he go?
what we eating?: apa kita makan?
ayat betul:what are we having?
what are we eating?
where got?: mana ada
ayat betul:No, it's not so/it isn't so.
what lah you : apalah kamu
ayat betul:what's up with you? what's wrong with you?
cannot lah : tak bolehlah
ayat betul: No we can't
don't want lah: tak mahulah
ayat betul: I don't want...
why like that? kenapa macam tu?
ayat betul: why is it so?
faster can or not?  cepat boleh tak?
ayat betul:can we go faster?can we hurry up?
the weather so hot : panas betul cuaca
ayat betul:the weather is really warm/ it is really hot today.
you eat breakfast already? awak dah sarapan?
ayat betul:have you taken your breakfast?
where you get that? dari mana kamu dapat?
ayat betul: where did you get that from?
what you do? kamu buat apa?
ayat betul:what did you do?
cannot be: tak boleh jadi
ayat betul: this can't be
when you come back?:bila kamu balik?
ayat betul:when did you come back?
you got this one?: kamu ada yang ini?
ayat betul:do you have this?
Ingat, untuk bina soalan gunakan perkataan ini : what who where when why how?

Saturday, 2 January 2016

Happy New Year!

Happy New Year people!  May 2016 be a wonderful year to us all.
New year, new beginnings.  Siapa yang nak belajar BI dgn saya boleh contact saya melalui whatsapp/email.  Siapa yg nak join whatsapp group ( utk berlatih berbual/chatting dgn mereka yg ingin berlatih BI) saya akan buka group baru Isnin, 4hb ini. 
Ebook Basic English saya masih belum selesai. Tapi saya tak lupa anda yg dah pre order, siap je saya terus bagitahu dan email.  However,  my ebook on simple past is available for purchase:)
I wish you all a wonderful year ahead and good luck in learning English!

Monday, 5 October 2015

Birthday Special!

October is a special month for me - it's my birthday month! 
Saya tengah siapkan nota untuk basic English saya, kelas whatsapp yang paling ramai orang follow. InsyaAllah hampir siap dan saya akan jual pada RM30 nanti. Tapi untuk anda yang nak order sekarang, saya akan jual pada RM15 sahaja! Segala tips yang saya tahu akan saya kongsi bersama. Saya juga offer belajar simple past dengan saya untuk RM15 juga. Jika anda beli 2 ini saya berikan pada harga RM27 sahaja!
Untuk order, hubungi saya melalui whatsapp saya 0126116157. Tinggalkan nama dan buku ebook yang anda mahu 1)basic english ebook 2) simple past exercise.

Basic English
  • Penggunaan articles (a/an/the/-)
  • noun, pronouns,uncountable nouns
  • adjectives
  • verb, adverbs
  • to vs for
  • preposition (in /at/on) - ini ramai buat silap!
  • auxiliary verbs yang penting (to be, have dll)
  • macam mana nak susun ayat dengan betul (ini memang penting)

Simple past
  • bila nak ubah
  • cara mudah untuk tukar (perlu sedikit hafalan)
  • buat soalan dan jawab soalan simple past
  • dan macam2 lagi!
  • (simple past wash >> washed)
Hubungi saya melalui whatsapp 0126116157

Thursday, 24 September 2015

Happy Aidiladha to all Muslims

Ini latihan mudah sempena Aidiladha :





jawapan:
1)are 2)is 3)is 4)are 5)is 6)is 7)am 8)is 9)are 10) am