Tuesday, 15 April 2014

Cara menggunakan a, an dan the

Topik ini saya pernah sentuh sebelum ini. Tapi saya dapati masih ramai yang tidak tahu bila hendak gunakan a,an dan the bila membuat ayat. Anda tahu bila ianya diletakkan pada sesuatu huruf seperti an apple, a cat, the house tetapi keliru bila buat ayat.


serviettes
A - diguna untuk menunjukkan sesuatu yang tidak tentu atau spesifik.  Ianya juga menunujukkan sesuatu singular (satu).
A car, a teacher, a mountain, a bicycle, a boy.
Contoh: Can I have a serviette please?
Ini kerana bila kita meminta a serviette takkan kita nak pilih, jadi kita akan minta yang mana-mana sahaja.




owl/burung hantu



An - juga digunakan untuk menunjukkan sesuatu yang tidak spesifik, sekiranya perkataan seterusnya adalah vowel. Ia juga menunjukkan sesuatu singular.
 An apple, an elephant, an igloo, an owl, an umbrella. 
Ianya juga digunakan untuk perkataan yang berbunyi seperti vowel, seperti hour. An hour (sejam) di mana h nya tidak disebut.  








omelette/telur dadar
The - digunakan dihadapan sesuatu noun yang anda dan mereka yang bercakap dengan anda tahu apa yang dibincangkan. Ianya boleh menunjukkan singular ataupun plural. Contoh :
 Have you finished the report
Are you done with the omelette
I have sent the children to school.
The bags are in the cupboard.




Jadi di manakah nak letak a, an dan the ni? Letakkan mereka sebelum sesuatu noun. Adakala kita tidak mengguna a dihadapan noun, dimana jika noun tersebut adalah plural (berganda). Tetapi boleh dengan the.
Can I have some fruits please?
Where are the keys?
The keys are on the table.
The boys are waiting for a bus.


Vocabulary:
Ini bukan serviettes ya!
serviette = tisu kertas yang digunakan untuk lap jari/mulut, selalu lebih tebal dari tisu biasa.Ia bukan tisu kertas yang pakai kat kedai mamak tu ya. Ianya adalah jenis tebal dan bukan jenis 2 ply sahaja. Tapi ni kira standard serviette kat Malaysia lah kalau kita pergi sesetengah tempat makan.

vowel = huruf a,e, i, o, u
noun = kata benda >> api, lembu, garpu, telur, jalan

Monday, 7 April 2014

Bila nak gunakan how much dan how many?



Bila nak gunakan how much dan bila nak gunakan how many?

How much adalah uncountable noun. If korang ada pernah baca tentang apa itu noun, you akan tahu bahawa noun itu adalah kata benda am.

Contoh noun: car, aeroplane, shop, school, chicken, box, bottle,

Uncountable noun adalah kata benda yang tak boleh dikira. Contohnya:
water, sugar, money,cheese, jewelry

Soalan untuk uncountable noun: 
How much money do you have?
How much sugar is there?


How many ialah countable noun, kata benda yang boleh dikira.
Countable noun adalah seperti : apples, oranges, cars, tables, pillows

Soalan untuk countable noun:
How many apples did you buy?
How many cars do you have?

Thursday, 3 April 2014

FREE 30MINS CONVERSATION - SIGN UP BY 10TH APRIL

It's April again!
Anyway, I am offering a 30 mins free conversation for any of you who are interested to learn English with me.There is no obligation, if after the free session you decide not to learn English with me, don't worry about it.

All you have to do is:
Email me maya.learnenglish@gmail.com the following details before 10th of April ( free session is for April only) - name,email and contact number, date, day and time you want to have the free conversation.

Saya nak offer kelas percuma bagi mereka yang nak belajar English dengan saya. Sebab saya dapat banyak emel dari anda yang ingin belajar tapi mungkin segan, tak punya masa, tak boleh commit, tak dapat bayar dan macam-macam sebab lain yang menghalang anda. Ramai juga yang mungkin tak biasa belajar perbualan online atau tak faham macam mana belajar secara online. Jadi, saya tawarkan 1 kelas percuma 30 mins untuk bercakap dalam BI dengan saya dengan menggunakan Google Hangout.Jika lepas tu anda rasa anda ingin belajar dengan saya, great, kalau tak, no problem. Emelkan saya, maya.learnenglish@gmail.com maklumat berikut sebelum hari terakhir Khamis, 10 April -nama, telefon dan emel, hari, tarikh dan waktu anda mahu belajar percuma.

Saya akan jawab emel dan hubungi anda antara jam 8 pagi hingga 10malam (insyaAllah/with God's willing). Jika anda emel saya selepas jam 12 malam saya akan jawab kembali keesokkan harinya.

Google Hangout adalah sama seperti Skype, Yahoo atau mana2 chat applications yang ada. Anda kena download plug in : https://www.google.com/tools/dlpage/hangoutplugin  Kalau anda ada smartphone, anda boleh gunakan dari smart phone anda :) Google Hangout sangat bagus - anda boleh chat dengan orang, buat presentation online dan share files, tengok files, documents dan gambar bersama atau pun untuk kerja.

Kalau ada yang nak guna Whatsapp sahaja, boleh, tapi I am not a big fan of using Whatsapp for learning.




Wednesday, 2 April 2014

Kesilapan yang selalu dibuat oleh pelajar bahasa Inggeris

Kali ni saya nak share kesilapan yang selalu dibuat oleh mereka yang belajar English. I pernah sebutkan tentang hal ini tapi untuk share, saya ulang lagi.

Kegunaan  s adalah pada verb (kata kerja) untuk orang ketiga.

She work at the shop across the street.
He drink coffee every morning.
He think he is still early.
Sheila eat the cake left for her.

Ayat di atas semuanya mesti diletakkan s selepas verb - works, drinks, thinks,eats

Ingat,
I eat >>>> orang pertama
you eat >>>> orang kedua
he/she/it eats >>>> adalah orang ke 3

Questions:
1.When he get angry/gets angry, he becomes very quiet.
2.She goes/go to Mabul every July.
3.Halim and Amena hold/holds hands when they go for a walk.
.


Answer:
1. When he gets angry, he becomes very quiet.
2. She goes to Mabul every July.
3. Halim and Amena hold hands when they go for a walk.

Note :Kalau anda selalu dengar orang kata enjoys...itu salah ya! Itu cuma orang main-main gunakan perkataan enjoys kerana ramai sangat orang membuat kesilapan ini. Jadi bila nak sebut enjoys, lain kali katakan begini:Enjoy your trip to Melaka, enjoy your movie, enjoy your meal, I enjoyed my coffee, the children enjoyed their trip to Legoland. Ianya betul bila you guna pada he atau she. He enjoys the morning sun, she enjoys riding her bike.


Monday, 17 March 2014

Tips belajar English

Dua tiga minggu yang lepas saya dapat banyak emel tentang mereka yang inginkan tips untuk belajar English. Antara masalah atau keluhan saya dapat ialah:

  • Bila saya belajar English, walaupun saya dah translate saya tetap tak faham.
  • Saya cuba hafal berkali-kali maknanya atau lihat maksudnya saya masih tidak ingat.
  • Macam mana saya boleh fasih atau boleh berbahasa Inggeris?
  • Saya faham apa yang mereka cakap, tapi bila tiba waktu saya jawab kepada mereka, saya kaku.
  • Dan macam-macam lagi.


First of all, adakah anda melihat bahasa Inggeris sebagai sesuatu membebankan? Adakah ianya seperti sesuatu sampingan yang anda kena lakukan untuk mendapat sesuatu yang lain (perkara yang penting)?

Kalau ianya sesuatu yang anda tak suka, tak kiralah bahasa Inggeris ataupun belajar, anda kena cuba suka kerana ianya akan serba sedikit membantu anda progress dalam pembelajaran anda. Oleh itu, anda boleh cuba...

1. Campur benda yang anda suka dengan benda anda tak suka. Contoh jika anda sukakan bola sepak dan ikuti perkembangan bola melalui surat khabar atau internet, baca dalam bahasa Inggeris. Kalau anda wanita dan sukakan fesyen, masak, kraf, baca dalam bahasa Inggeris macam mana nak lakukan. Ini akan nampak lagi mudah dari anda membaca buku tentang penggunaan grammar dalam bahasa Inggeris.

2. Jangan buat secara mengejut. Buat dengan dengan kerap walaupun membaca atau dengar berita English 15minit sehari. Pernah tak anda cuba untuk mula berjogging? Pada mulanya rasa berat sangat, nak lari 10minit pun macam nak pancit. Lama-lama you cuba tiap2 hari makin lama stamina you makin bagus dan tahu-tahu you boleh masuk marathon. Jadi nasihat saya, buat sikit2 dulu. Tengok berita bahasa Inggeris, dengar radio Inggeris, baca apa2 article dalam BI setiap hari untuk 10 minit. Yang lebih cari maksud yang anda tak faham dan baca balik.  Jangan terlalu taksub untuk buat terutamanya jika anda rasa terpaksa.

3. Carilah seseorang yang boleh bantu anda atau seseorang yang boleh jadi idola anda. Ini kerana mereka boleh memberi anda tips dan anda boleh tanya mereka macam mana mereka lakukan (jika anda tidak suka atau terpaksa belajar).

4. Jangan takut buat silap atau terlalu fikirkan tentang apa orang kata. Ramai yang emel saya katakan mereka segan untuk cakap English atau cuba cakap English kerana tak mahu di judge, takut orang gelakkan mereka dan sebgainya. Ini penghalang paling besar yang saya lihat. Anda boleh mula cuba bercakap dirumah. Mungkin anda boleh tetapkan setiap waktu makan malam sebagai waktu cakap English. 

5. Jangan campur English dengan Bahasa. Itu kata orang. Pada saya jika anda baru nak belajar agak sukar untuk anda cuba berkata Inggeris walaupun sebaris ayat. Oleh itu cuba campur2 dulu. Buat ini bila waktu anda tengah belajar sahaja ya.

6. Practice makes perfect!

Good luck!

Thursday, 13 February 2014

New section - Free stuff

Good news untuk anda yang ikuti blog saya.

I am feeling generous and happy that many of you have taken my email lessons! Jadi saya akan buka ruang FREE STUFF di mana saya akan letak latihan percuma untuk anda yang ingin tahu tentang email lessons saya atau hanya untuk cuba2 :)

Anda boleh rujuk kepada artikel di blog dan buat latihan.

So far saya cuma sempat letak satu sahaja, insyaAllah (with God's willing) saya akan cuba letak lagi untuk anda.

Good luck! Do comment if you have any request or like them ;)

Tuesday, 7 January 2014

Happy New Year!!

Harapnya tak terlambat lagi nak wish Selamat Tahun Baru kepada semua yang mengikuti Jom Belajar English! Saya harap yang mana nak belajar bercakap, menulis bahasa Inggeris tahun ini, jangan give up. Saya tahu ramai yang segan, tapi untuk belajar cakap kita kena banyak berlatih dan jangan segan untuk bercakap/menulis dalam bahasa Inggeris.



Monday, 16 December 2013

Post holiday (selepas bercuti)

Baru2 ini saya pergi bercuti ke Melbourne & Perth (Australia) - di mana English adalah bahasa ibunda mereka.

Antara benda menarik tentang perbualan mereka atau cara mereka tegur samada di cafe, restoran, kedai buku, baju, naik bas, tram dan sebagainya, adalah penggunaan:

How's it going? Kalau translate ke BM, ianya akan memberi maksud ke mana pergi atau how = kemana it = ia going= sedang pergi...yang memang tak beri apa2 makna. Tetapi dalam bahasa Inggeris seharian, ianya diterima sebagai cara bertanya apa khabar atau sebagai hello. So, jangan translate BI ke BM macam tu je, ok?? :)

Antara yang saya dengar:
How are you today?
How's it going?
How does it go?
How are we today?
How it goes today?

Memang ada yang saya sendiri pun jarang guna, dengar atau biasa pakai tapi ianya semua diterima oleh orang disana. So kalau anda dengar orang putih tanya anda, atau mana2 movie, maksudnya tetap sama, apa khabar?

And and...I learnt what is a hook turn. Watch this video on what is a hook turn (only in Melbourne). >>Watch this video<<.







Thursday, 10 October 2013

Apa itu verb, noun dan adjective?



Verb:
Suatu perkataan atau phrase (ayat yang tidak semestinya lengkap) yang menunjukkan keadaan, perbuatan atau pengalaman - cough, sleep, steal, jump, eat etc.

Noun:
Suatu benda, tempat,orang,binatang,acara - table, chicken, London, nurse, party, etc.

Adjective: 
Menggambarkan noun. 
beautiful nurse
delicious chicken
great party
strong table
windy in London

Simple exercise/latihan mudah - apakah gambar di bawah atau perkataan yang digariskan?


Hong Kong Disneyland

He is eating an apple.

smile

"nasi ayam" /chicken rice

It is a tall building.




1. noun 2.adjective 3.verb 4.noun 5.adjective. Senangkan? :)




Monday, 7 October 2013

I likes? Betul ke?

I likes = saya suka. Ini antara perkataan silap yang saya selalu dengar. Plus ramai orang suka main2 gunakan perkataan I likes ni...jadi ikut-ikutan dan mereka yang tak tahu asal usul penggunaan akan terus gunakan dengan salah.

Perkataan yang betul ialah:

I like. Mungkin sebab dalam BM bila kita kata saya sangat suka....translate ke BI jadi I likes, sebab tambah -s untuk menunjukkan sangat suka tapi salah.

You boleh gunakan: very (sangat), absolutely (benar-benar), so much (tersangat), think (fikir), definitely (pasti) dan macam2 lagi untuk menunjukkan betapa sukanya anda terhadap sesuatu.



Anda boleh tulis:
" I will like it very much" (future tense- masa akan datang, menggunakan will + verb/kata kerja)
Saya pasti akan sangat sukakannya

" I like it very much" (present tense - sekarang)
Saya sangat sukakannya

" I liked it very much" (past tense - sudah berlalu)
Saya sangat sukakannya 

Ini adalah antara benda yang anda perlu hafal untuk kuasai bahasa Inggeris, takde short cut. Ada benda yang ada short cut dan ada benda dia memang macam tu dan kita kena hafal.

Jadi ingat:
I like
You like
He/she likes
We like
They like

*like ialah sebuah perkataan verb (kata kerja). Kata kerja boleh berubah sebab, ianya ialah regular verb seperti like dan kedua, irregular verb seperti begin/began/begun (bermula). Kata kerja regular senang je utk hafal sebab dia tambah s,ed atau will/going...irregular verb yg kena hafal lebih sebab berubah-ubah.