Tuesday, 16 May 2017

Verb to be - cara guna

Assalam & hello. Akhir2 ni saya banyak update diFB, terlepas pandang nak share di blog, especially anda yg dok google mcm mana nak belajar English ni kan? ? So nanti saya saya post links saja so tak termiss yg google atau tak follow diFB.
Macam biasa nasihat saya nak belajar English jangan stress sangat. Buat ayat pendek2 dulu, yg penting betul. Ok? 
Apa2 boleh whatsapp saya atau mesej diFB page Jom Belajar English kalau nak belajar atau beli Ebook.
Klik sini >>   Verb to be <<



Sunday, 15 January 2017

Day 15 of 2017 - review of a and an

Hi everyone!
How's your learning English journey so far? Ada tak yang buat resolution untuk bertambah baik dalam BI tahun ni? Kalau ada kena start sekarang- sekurang2nya buat plan bila nak nak habis topik tertentu atau pandai bertutur dalam English dengan lebih baik.

Jom cover balik topic articles. Ini kerana walaupun nampak mudah, masih ramai yang buat silap. Jadi kita kenalah buat latihan,review balik supaya dapat ingat apa yang kita dah belajar.

Hari ni kita buat a dan an je dulu. A dan an selalunya digunakan didepan noun seperti apple, car, school dan lain-lain. Ia juga digunakan untuk menunjukkan sesuatu benda,tempat,orang (satu).
A - guna untuk consonant (b,c,d,f,g,h,j,k,l,m,n,p,q,r,s,t,v,w,x,y,z)
An - guna untuk vowel (a,e,i,o,u)
Perkataan yang mempunyai bunyi vowel walaupun tidak bermula dengan vowel menggunakan an.

1. There is ___ lorry in front of your house.
2.That is ___ fantastic bag.
3. There was ___ football match on Sunday.
4. She had __ orange for breakfast.
5. He was __ honest man. (Honest = jujur, h didepan tidak disebut)
6. __ old man enters the shop.
7. The balloon got stuck on ____ tree.
8. There was ____ accident on Jalan Bunga.
9. It was ___ honour to represent Malaysia. (Honour = hormat/penghormatan)
10. There is ____ box of orange juice in the fridge.


Answer:
1.a  2.a  3.a  4.an  5.an  6.an.  7.a  8.an  9.an  10.a

Sunday, 1 January 2017

Happy 2017!!!

Saya ingin ucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua yg baru baca atau ikuti blog saya. Semoga tahun ini ramai yg nak belajar dapat meluangkan masa dan tak putus asa untuk belajar. Saya mungkin  jarang update diblog tapi anda boleh ikut FB page saya, http://fb.com/Jom-Belajar-English. Saya akan cuba update lebih banyak perkara yg anda boleh belajar. Ingat, yg penting consistent kalau tak nanti semua terlupa. Banyak permintaan tahun lepas untuk ajar diwhatsapp balik, kelas face to face dll. InsyaAllah (with God's willing) jika saya dapat menguruskan masa dengan lebih baik saya akan mula mengajar diwhatsapp sekali lagi,buat video, ebook dan lain2.
Yang mana belajar untuk exam, kerja, interview tahun ini, I wish you good luck. Jangan buat belajar English ini sebagai beban tapi sesuatu yg menyeronokkan bila sudah pandai nanti. Happy 2017!

Thursday, 20 October 2016

Like,likes or liked?

I like cakes. (Saya sukakan kek - sekarang dan bila2 masa) 
He/she/it likes cakes. (verb berubah apabila he/she/it digunakan) 
I liked the vanilla cake Aunt Emma made. (Tambahan -d pada verb untuk menunjukkan ianya sesuatu yg sudah/baru berlaku).


** Thanks to Amir Ashraf for highlighting. No.10, the answer is LIKE. I'm trying to figure out how to edit the google doc to correct the mistake.

Wednesday, 19 October 2016

Ebook Penggunaan Simple Past

Tenses adalah antara topik yang sukar untuk sesetengah kita faham kerana dalam bahasa kita tidak ada penggunaan tenses seperti dalam English. Tapi jangan risau anda boleh bercakap atau menulis dengan baik walaupun dengan penggunaan basic tenses.


Kita tahu bentuk masa terbentuk kepada tiga, waktu sekarang,lepas dan depan. 
Bila kita bercakap tentang semalam kita bercakap tentang apa? Past.
Kalau kita bercakap tentang sesuatu berlaku sekarang? Present.
Kalau cerita pasal besok? Future.
Senangkan?

Antara perkara kita selalu bualkan ialah masa lalu. Dalam English, verb (kata kerja) ada yang regular dan irregular. Ramai yang keliru cara penggunaannya. Dalam Ebook ini saya terangkan bila:
hendak guna regular verb
bagaimana tukarkan verb kepada simple past
bila hendak tambah verb -ed pada sesebuah perkataan
tambah -d
mengubah verb yang berakhir dengan y
pelbagai perubahan lain
membuat ayat negatif dengan menggunakan regular dan irregular verb
membuat soalan menggunakan regular dan irregular verb 

Contoh regular verb:
like >> liked
smile >> smiled
tie >> tied
cook>>cooked

Irregular verb:
write>>wrote
sleep>>slept
draw>>drew
swim>>swam

Dalam Ebook ini ada penerangan dan juga latihan. Ada beberapa latihan yang anda boleh buat dan kirimkannya pada saya. Anda boleh gunakan Words dan tuliskan jawapan anda terus dalam worksheet diberikan. 

Harga adalah RM25 untuk sepanjang October 2016!
Jika berminat hubungi saya melalui whatsapp atau emel, maya.learnenglish@gmail.com

Monday, 26 September 2016

Macam mana nak mula baca English

Saya terima e-mel beberapa hari lalu bertanyakan saya macam mana nak mula baca English? Katanya terlalu banyak article dan tak tahu mana satu nak baca dulu. Jadi saya bagi tips di bawah:
1) Apa yang anda minat? Atau apa yang penting untuk kerja anda?
2) Contoh jika anda minat tentang kereta, baca article tentang kereta. Jika anda kerja dalam bidang F&B, baca tentang makanan/minuman yang restaurant /cafe anda sediakan atau apa2 saja yang berkaitan dengan F&B.
3)Cari article pendek untuk baca, you boleh tumpukan perhatian dan habiskan bacaan. Kalau ada perkataan anda tak faham, mungkin hanya sikit dan tidak makan masa untuk cari makna.
4)Apa article yang anda baca? Jika article tersebut tentang make up (contohnya), anda sudah tahu mungkin perkara disebut adalah tentang warna, teknik, jenama, artis, kulit dan segala yang berkaitan dengan make up. Jika article tadi berkaitan kereta, anda mungkin tahu ia akan ceritakan tentang enjin, minyak, horse power dan macam-macam lagi. Jika F&B, mungkin cara sesuatu dimasak, atau tuan punya kedai, jenis-jenis sajian dan macam-macam lagi yang berkaitan dengannya.
5) Berapa banyak nak kena baca? Kalau anda sibuk luangkanlah 15minit sehari. Kalau ada masa lebih buat lebih. Yang penting consistent. Buat 15minit sehari lebih baik dari buat 1 kali seminggu.

Jangan buat English ni sebagai sesuatu yang menyusahkan anda. Fikirkannya seperti sesuatu yang akan memberi anda kesenangan dari segi ekonomi,memberi keyakinan dan macam-macam lagi. 

Ebook Asas English Grammar & Tips boleh dibeli pada RM25. Sila hubungi saya di maya.learnenglish@gmail.com jika berminat.

Selamat membaca!


Thursday, 22 September 2016

Ebook Asas English Grammar & Tips Belajar English

Ebook Asas English Grammar dan Tips Belajar English

Kenapa anda patut beli Ebook ini?

Anda tak banyak masa nak belajar?
Anda malu nak pergi kelas?
Anda mahu lebih mahir berbahasa Inggeris?
Anda segan grammar anda tunggang langgang?
Anda tidak dapat naik pangkat kerana English anda lemah?
Anda sering gagal interview kerana risaukan grammar anda?
Anda sering gagal interview kerana tidak boleh menjawab dengan spontan?
Anda ingin mengajar anak anda BI?
Hendak ajar anak kecil anda tetapi anda sendiri kurang pasti untuk terangkan?
Anda tidak ada kawan nak belajar English dengan anda?

Jika anda mana2 masalah diatas, anda patut beli Ebook ini. 

Anda patut beli Ebook ini jika:
 Anda mahu belajar grammar asas, simpulan bahasa yg sering digunakan, cara membuat ayat mudah, tahu perkataan asas dan tips belajar English, Ebook ini sesuai untuk anda.

Ebook ini bukan untuk:
Anda yang sudah boleh berbual dalam BI, boleh menggunakan grammar dengan betul, faham idioms. This Ebook is for beginners or students who are really weak in English. It is not meant for there of you who can speak English well or have a good grasp of grammar. If you are already in your intermediate or advance level, this Ebook is not for you. 

Siapa patut beli Ebook ini?
Anda yang ingin memperbaiki grammar English anda untuk pekerjaan, sosial, pergaulan,sekolah,penggunaan harian atau mengajar anak-anak belajar English, saya syorkan untuk dapat Ebook ini.

Isi kandungan Ebook ini:
Articles
Have (have,has,had, dll)
Verb to be (am,is,are, dll)
Prepositions
Nouns & Pronouns
Verb & Adverbs
Adjectives 
Modal verbs
Idioms
200 words you should know
Cara susun ayat
Tips Belajar English (vocab dan speaking)

Hubungi 017 6116 432 atau maya.learnenglish@gmail.com untuk Ebook ini
(September Promo RM25,after RM30)

Wednesday, 14 September 2016

Perbezaan receive dan receipt

Selamat Raya Haji kepada pembaca Muslim saya. Masih ramai yang bercuti agaknya memandangkan sekarang tengah cuti sekolah. Anyway, someone asked me what is the difference between receive and receipt? Perbezaannya sangat besar :) Rashida Rahman this is for you.

Receive - bermaksud menerima.
I received a parcel last week.
Robert received a warning letter.

receiving - menerima (perbuatan menerima disaat itu)

Receipt - bermaksud resit.
This is your receipt for your purchase.
This is my receipt for the potatoes I bought.



Wednesday, 7 September 2016

Untuk anda yg pernah belajar atau reserve Ebook

UNTUK ANDA YANG PERNAH BELAJAR/RESERVE EBOOK
Ok, akhirnya Ebook Jom Belajar English Asas saya hampir siap. Dah lama nak siapkan tapi masa betul2 tak mengizinkan. Saya disini nak minta maaf juga kepada anda yang pernah ikut saya belajar tapi tak habis, dah reserve Ebook lama atau yang dah bayar tapi tak mula belajar langsung. Saya ingin berikan Ebook saya kepada anda yg saya sebut diatas ini kerana saya tahu kebanyakkan dari  anda yang belajar dengan saya belajar untuk sekolah, universiti, bersosial dan ingin memperbaiki keadaan ekonomi diri atau keluarga. Maklumlah saingan pekerjaan begitu sengit sekarang. 
Saya harap anda hubungi saya dan beritahu - nama, bila belajar, jika ada bukti bayaran sila kepilkan. Saya tak kira jika anda belajar dengan saya tahun lepas, 2014,2013 atau sebelum itu lagi, sila hubungi saya untuk dapatkan Ebook ini. Ramai yang sering belajar half way (separuh jalan) kerana merasakan sukar. Disini saya harap dengan pemberian Ebook ini anda boleh sambung belajar sendiri atau sekurang-kurangnya belek bila ada masa.

Sila contact saya 017 6116 432 Maya. Terima kasih.

*reserve - booking

Wednesday, 31 August 2016

Happy Indepence Day! Selamat Hari Merdeka Malaysia!

Selamat Hari Merdeka ke 59 Malaysia!
 Sempena Hari Merdeka ini, saya nak terangkan sedikit penggunaan 'Independence'.

Independence, bila kita gunakan dalam context 'Happy Indepence Day' kita menyatakan Selamat Hari Merdeka. Tetapi kalau hal lain, apakah maksud independence?
Indepence memang selalunya dikaitkan dengan maksud merdeka.Bagaimana pula dengan :
Independent dan independently?
Independent jika anda guna google translator dia akan keluar bebas. Betul tapi macam mana nak guna?
She is a very independent child. 
Dia seorang anak yang sangat berdikari.
Jadi disini maksudnya berdikari bukan bebas.

They are doing an independent research.
Mereka sedang melakukan penyelidikan persendirian.
Disini bermaksud mereka melakukan penyelidikan sendiri tanpa bantuan luar.

Independently
Secara sendirian,individu,bebas, tidak terikat,tanpa bantuan

Last year, while roughly 3,000 independently  owned restaurant closed their doors, more than 1,115McDonald's thrived.
Tahun lepas, apabila dianggarkan hampir 3 ribu pemilik restauran persendirian menutup kedai mereka, lebih dari 1,115 McDonald's bercambah.

Jadi pilihlah perkataan yang sesuai dengan ayat anda. Sekian saja di Hari Merdeka ini :)