Wednesday, 5 November 2014

November promo and when to use some or any

Maaf baru-baru ni saya kurang sihat - ada emel & whatsapp yang saya mungkin terlepas...saya sudah emel dan jawab whatsapp kembali. Harap masih ada yang minat untuk belajar.
Sempena November ini, saya buat promosi kelas, 6 kelas x 50min untuk RM150, termasuk latihan pendek whatsapp 2x seminggu untuk 4 minggu. Kelas online bermula 10hb November ke atas. 
You boleh ambik 3 kelas perbualan dan 3 kelas pemahaman/penulisan atau topik tertentu you ingin belajar.Saya akan cuba ajar grammar asas sekali, membina ayat, tenses (penggunaan masa) dan menjelaskan parts of speech (pengunaan have, do, verb to be dll). dalam perbualan atau pemahaman.
Jadi kalau berminat emel kepada saya, maya.learnenglish@gmail.com


When to use some or many? Bila untuk gunakan some atau many?

Some dan any boleh digunakan untuk countable dan uncountable nouns. klik sini untuk tahu apa itu countable dan uncountable nouns.

Some
1)Some digunakan dalam ayat bila kita tidak tahu bilangan tertentu sesuatu benda atau jumlahnya tidak penting. Ianya digunakan dalam ayat positif.

We have some vegetables in the fridge.
I have some money with me.

2)Kita juga gunakan some dalam soalan menawarkan/meminta.
Can I have some water? (meminta)
Would you like some sweets? (menawarkan)

Any
1)Digunakan dalam ayat negative dan soalan.

I don't have any money.
Does Amir have any sisters?

2)Digunakan dalam ayat dimana jawapannya tidak kisah yang mana satu.
When can I call you? You can call me any time.
Do you have any movie preferences? Any movie is good.
Is there any particular chocolate you want? Any chocolate is fine.




Thursday, 7 August 2014

Happy Eid Mubarak / Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Assalam to all Muslims and a Happy Eid Mubarak to all of you! I trust that you had a wonderful 1st Eid with your family and friends. I was suppose to do a special promo package for Ramadan but I was busy and wasn't able to complete. Some of you are already asking about classes, insyaAllah I will start teaching online again right after Syawal. 
So right now I am back on track to finish a manual for those of you who are interested to learn English  at your own pace. InsyaAllah it will be completed soon.

Raya ni saya tak buat kelas online atau offline. Tapi insyaAllah saya akan kirimkan tips percuma macam biasa kepada anda yang register atau ada isi contact form saya. Lepas Raya ni (Syawal) saya akan mula balik kelas online kepada anda berminat boleh hubungi saya. 

Sekali lagi, Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin. Sorrylah kalau ada yang saya terlambat emel balik atau tak teremel balik.Kalau saya tak emel balik, emel lah lagi sekali kot saya terlepas pandang. Yang mana ada soalan pendek2 tu, saya akan cuba jawab. Ingat, belajar English ni kena practice tiap2 hari. Kalau you tak practice dia akan jadi kekok atau you akan lupa. So, tengok lah program bahasa Inggeris, walaupun kartun (sebab kartun mudah faham). Ikut apa yang dikatakan dan ulang dan ulang. Saya sentiasa check emel saya walaupun tak update kerap. Jadi jika ada pertanyaan tentang kelas, sila emel sahaja pada saya maya.learnenglish@gmail.com.


Tuesday, 27 May 2014

Penggunaan verb was dan had

Akhir-akhir ini ramai yang emel saya tanya apa perbezaan was dan has? Sangat berbeza. Cuma mungkin apa yang buat you keliru ialah kedua-duanya adalah past tense dan tidak tahu nak guna mana satu untuk situasi apa kerana kegunaan past tense tidak ada dalam bahasa kita.

Was dan had adalah helping verb. Dalam latihan kelas saya, saya beri penerangan penuh cara menggunakan helping verbs atau auxiliary verbs ini.

Penggunaan was:

Am = adalah, ialah (digunakan dengan I)
Was = telah, pernah (digunakan dengan I)

I was there yesterday.
Saya berada disana semalam.

He was a naughty child.
Dia seorang budak yang nakal semasa kecil.

They were waiting for the bus.
Mereka telah tunggu untuk bas tersebut.

It was left on the floor.
Ianya telah ditinggalkan di atas lantai.

Was digunakan bersama subjek ( I,he,she,it, you, they, we) untuk menunjukkan sesuatu yang telah lepas, atau berlaku.


Penggunaan had:

Have = memiliki ( digunakan dengan I, you, they)
had = telah memiliki (digunakan I,you, he,she,it,they)


I had a cat.
Saya pernah memiliki seekor kucing.

I had a yellow bicycle.
Saya pernah memiliki sebuah basikal kuning.

I had a cup of coffee.
Saya telah minum secawan kopi.


Had digunakan bersama subjek (I, he,she, it, you, they, we) untuk menunjukkan sesuatu yang anda pernah lalui, miliki.







Monday, 26 May 2014

Kelas di Putrajaya Jun 2014

InsyaAllah Jun ini saya berniat untuk buat kelas 'Introduction to English' di Putrajaya. Kelas ini adalah kelas 2 jam dimana saya akan terangkan perkara-perkara asas dalam bahasa Inggeris supaya anda boleh belajar sendiri dengan lebih mudah atau sambung dengan mengambil kelas online saya. Jika anda berminat, sila hubungi segera kerana saya cuma mengambil maksima 5 orang satu sesi.

Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut melalui emel maya.learnenglish@gmail.com atau whatsapp ke 0176116432.

Friday, 9 May 2014

Happy Mother's Day!




Sempena Hari Ibu pada hari minggu ini, saya membuat promosi belajar Inggeris asas -6 latihan utama pada harga RM120 termasuk 6 latihan pendek percuma.Latihan termasuk pemahaman verb to be (am, is,are,was,were),have, do, verbs,adjectives, nouns dan susun ayat. Anda hanya perlu kirimkan gambar anda bersama anak2 kepada saya sebagai bukti. 

Hanya terbuka untuk 6 ibu pertama. Hubungi saya di maya.learnenglish@gmail.com.Tarikh akhir pembelian ialah pada 17Mei.

Wednesday, 7 May 2014

Welcome May! Apa itu singular dan plural?

I hope everyone had enjoyed their Labour Day holiday last week (and a long weekend to those who took Friday off).

Anyway, just nak bagitahu, kalau anda nak cuba Google Hangout dengan saya, sila buat temujanji dahulu. InsyaAllah minggu depan saya akan adakan  "Free 15 minutes English conversation" lagi, dari Isnin 12Mei-16Mei. Jadi anda boleh set masa dan tarikh untuk cuba.

Okay...setiap kali saya ajar saya pun akan belajar benda baru. Benda baru saya belajar ialah apa yang buat mereka yang belajar English keliru. Jadi saya nak terangkan benda2 asas dulu supaya anda faham untuk kegunaan harian. Jadi hari ni kita tengok apa itu singular dan plural.Singular dan plural digunakan selalunya untuk noun bagi menunjukkan ianya satu atau lebih (kata benda am).

Singular = menunjukkan satu (tak kiralah benda, orang, tempat...yang penting ingat ianya satu). Bila gunakan singular, tiada imbuhan diperlukan.
girl, boy,mother, flower, box, bathroom,car, carpet, office, one million dan lain-lain.

Plural = menunjukkan 2 atau lebih (tak kiralah kalau berjuta pun).
Plural ini tricky sebab dia akan berubah bentuk. Kalau yang biasa, anda hanya perlu tambah -s atau kadang kala -es sahaja.
Contoh : mothers, girls, boys, flowers,offices,boxes, millions



Tetapi ada juga yang berubah bentuk seperti:
child = children, tooth= teeth, shelf = shelves

Dan ada juga yang tidak berubah bentuk langsung walaupun ianya plural:
fish=fish,sheep=sheep,deer=deer

Pada saya yang penting anda tahu nama-nama benda dulu, kemudian baru belajar apakah bentuk pluralnya. Tiada cara mudah tapi untuk anda kumpulkan nama2 benda...cuba namakan benda2 di rumah anda dan tambahkan plural. 

*Ingat ya, furniture ialah furniture tiada -s kerana ianya adalah sekumpulan perabot.

Tuesday, 29 April 2014

Menggunakan in,at dan on

In, at dan on ada pelbagai kegunaannya. Antaranya ialah untuk memberitahu dimana sesuatu itu berada:

Menunjukkan sesuatu tempat:
I am at the corner of Jalan Tun Razak and Jalan Ampang.
You can ask the girl at the reception.
We will wait at the bus stop.

Didalam sesuatu kawasan tertutup:
I am in Suria KLCC.
Ahmad and his mom is in the market.
I have a pen in my pocket.

Berada di atas sesuatu atau sesuatu yang (akan) bergerak:
I am on the bus.
It is on the table.
They are on top of Mount Kinabalu.

Tetapi yang saya selalu nampak kita tersilap ialah bila ianya digunakan untuk masa. Ramai yang keliru.

Kita gunakan at untuk tunjuk masa yang tepat.
I am seeing the doctor at 10am.
She sends her daughter at 7.15 every morning.

Gunakan on untuk tunjuk hari atau tarikh.
My next appointment is on Thursday.
I have a meeting on the 21st.

Gunakan in untuk tunjukkan masa yang lebih panjang (week,month,year, decade, century)
I will see him in a week.
She is planning to move in a year.
In two years I will be finishing my masters.


Wednesday, 23 April 2014

Mana nak start belajar English ni?

Ramai yang nak belajar tapi tak tahu mana nak mula.Ianya bergantung pada tahap bahasa Inggeris anda (untuk beginners level).

Saya nasihatkan juga untuk tengok program tv, filem dalam bahasa Inggeris sebab ayat2 digunakan adalah betul. Dari situ anda boleh kumpul ayat-ayat. Pastikan anda ada buku nota untuk simpan semua benda anda belajar.

Ini idea sahaja ya untuk anda yang tak tahu mana nak start belajar:
1)Parts of speech >> the way in which words are put together to form phrases, clauses, or sentences
Nouns >> cars, lamp, flowers, teacher, sailors, skill, strength
Pronouns>>his,hers,mine,theirs
Adjectives>>describes nouns : fast cars, yellow lamp, tall teacher, strong
Preposition>> to show relation of the noun : The car is in the car park.
Verbs, regular and irregular verbs >>run, eat,ate,eaten
Conjunctions >> connect sentences, and,but,if
Interjections>> Oh! Wow!
Adverbs>> modifies verbs,adjectives: quickly, loudly,locally

2) Proverbs>> an apple a day, keeps the doctor away


3) Tenses>>past,present,future

4) And do everything in English. Makan, tido dan mimpi dalam English :D

Tuesday, 15 April 2014

Cara menggunakan a, an dan the

Topik ini saya pernah sentuh sebelum ini. Tapi saya dapati masih ramai yang tidak tahu bila hendak gunakan a,an dan the bila membuat ayat. Anda tahu bila ianya diletakkan pada sesuatu huruf seperti an apple, a cat, the house tetapi keliru bila buat ayat.


serviettes
A - diguna untuk menunjukkan sesuatu yang tidak tentu atau spesifik.  Ianya juga menunujukkan sesuatu singular (satu).
A car, a teacher, a mountain, a bicycle, a boy.
Contoh: Can I have a serviette please?
Ini kerana bila kita meminta a serviette takkan kita nak pilih, jadi kita akan minta yang mana-mana sahaja.




owl/burung hantu



An - juga digunakan untuk menunjukkan sesuatu yang tidak spesifik, sekiranya perkataan seterusnya adalah vowel. Ia juga menunjukkan sesuatu singular.
 An apple, an elephant, an igloo, an owl, an umbrella. 
Ianya juga digunakan untuk perkataan yang berbunyi seperti vowel, seperti hour. An hour (sejam) di mana h nya tidak disebut.  








omelette/telur dadar
The - digunakan dihadapan sesuatu noun yang anda dan mereka yang bercakap dengan anda tahu apa yang dibincangkan. Ianya boleh menunjukkan singular ataupun plural. Contoh :
 Have you finished the report
Are you done with the omelette
I have sent the children to school.
The bags are in the cupboard.




Jadi di manakah nak letak a, an dan the ni? Letakkan mereka sebelum sesuatu noun. Adakala kita tidak mengguna a dihadapan noun, dimana jika noun tersebut adalah plural (berganda). Tetapi boleh dengan the.
Can I have some fruits please?
Where are the keys?
The keys are on the table.
The boys are waiting for a bus.


Vocabulary:
Ini bukan serviettes ya!
serviette = tisu kertas yang digunakan untuk lap jari/mulut, selalu lebih tebal dari tisu biasa.Ia bukan tisu kertas yang pakai kat kedai mamak tu ya. Ianya adalah jenis tebal dan bukan jenis 2 ply sahaja. Tapi ni kira standard serviette kat Malaysia lah kalau kita pergi sesetengah tempat makan.

vowel = huruf a,e, i, o, u
noun = kata benda >> api, lembu, garpu, telur, jalan

Monday, 7 April 2014

Bila nak gunakan how much dan how many?



Bila nak gunakan how much dan bila nak gunakan how many?

How much adalah uncountable noun. If korang ada pernah baca tentang apa itu noun, you akan tahu bahawa noun itu adalah kata benda am.

Contoh noun: car, aeroplane, shop, school, chicken, box, bottle,

Uncountable noun adalah kata benda yang tak boleh dikira. Contohnya:
water, sugar, money,cheese, jewelry

Soalan untuk uncountable noun: 
How much money do you have?
How much sugar is there?


How many ialah countable noun, kata benda yang boleh dikira.
Countable noun adalah seperti : apples, oranges, cars, tables, pillows

Soalan untuk countable noun:
How many apples did you buy?
How many cars do you have?