Monday, 22 December 2014

Daily routine using present tense

Rutin harian menggunakan present tense (sekarang)

How was your Sunday? I hope you had a great weekend!
Hari ni saya nak kongsi sikit tentang rutin. Iaitu sesuatu yang kita buat dengan kerap,setiap hari terkini atau selalu. Bila kita buat benda dengan kerap kita gunakan present tense (masa sekarang).

I wake up at....o'clock.
Saya bangun pada jam ...

I have a shower before.../after...
Saya mandi sebelum .../selepas...

I have coffee and make breakfast.
Saya minum kopi dan buat sarapan.

I go to work at ... everyday.
Saya pergi kerja pada jam... setiap hari.

I drive to work. Saya memandu ke tempat kerja.
I ride my motorcycle to work. Saya membawa motorsikal ke tempat kerja.
I take the lrt/bus/train to work. Saya ambil lrt/bas/keretapi ke tempat kerja.
I work from home. Saya bekerja dari rumah.

I start work at 9.
Saya mula bekerja pada pukul 9.

I check my emails when I get to work, but I don't always reply to them immediately.
Saya periksa emel saya bila sampai kerja, tapi saya tidak selalu jawab secepat mungkin.

I have appointments on Tuesdays and Thursdays.
Saya mempunyai temujanji pada setiap selasa dan khamis.

I take a taxi or lrt if I have a lunch appointment.

Saya ambil teksi atau lrt jika saya ada temujanji makan tengah hari.


I have lunch at 1pm on most days.
Saya makan tengah hari jam 1 pada kebanyakkan hari.

When I am at my desk I usually work on the computer.
Bila saya di meja saya, saya selalunya bekerja dikomputer saya.

After I have finished work, I go home and cook dinner.
Lepas saya habis kerja, saya balik ke rumah dan masak makan malam.

We eat dinner at 7 o'clock.
Kami makan malam pada pukul 7.

My daughter does her homework or studies after dinner. 
Anak perempuan saya membuat kerja sekolah atau belajar selepas makan malam.
* does & studies adalah untuk orang ke3, 3rd person singular.

My husband watches the tv after dinner.
Suami saya menonton tv selepas makan malam.
*watches adalah untuk orang ke3.

I go to bed at 11 at night.
Saya masuk tidur jam 11 malam.
Jangan ubah ke saya masuk ke katil ya. Di sini dimaksudkan saya ke bilik tidur/bersedia untuk tidur.

Friday, 19 December 2014

Update untuk latihan hari Khamis (simple past)

Untuk latihan yang saya berikan pada hari Khamis, masih ada yang mencuba latihan walaupun saya telah meletakkan deadline untuk latihan tersebut. Jadi, saya akan semakkannya - dan email kepada anda.

Saya ingin ingatkan untuk mana-mana latihan yang anda buat, pastikan:
1)Baca arahan yang diberikan.
2)Pastikan anda tulis dengan betul - saya perlukan anda tulis dengan penuh dan bukan dalam singkatan untuk pastikan ejaan anda betul. Anda juga perlu tulis dengan huruf besar dimana perlu dalam bahasa Inggeris, seperti nama orang, nama tempat, hari, di awal ayat dan juga titik nokhtah mengakhiri ayat dan lain-lain. Waktu buat latihan sahaja...waktu lain whatsapp, emel saya takpe tulis macam mana pun.
3)Waktu deadline saya berikan adalah penting kerana saya menggunakan applikasi untuk semak jawapan anda. Jika anda terlepas waktu deadline saya berikan, anda boleh cuba latihan seterusnya minggu hadapan. I have to be fair to those who actually make the time to do within the time frame I have given them. If  you missed the deadline, look out for the next following exercise.
4) Saya akan cuba /beri latihan lebih termasuk answer sheet dimasa akan datang.
5) Sila isikan nama anda dan emel anda. Emel adalah penting untuk anda, bukan saya kerana jawapan akan dihantarkan melalui emel anda. Saya akan emelkan jawapan pada hari yang sama...jadi anda boleh semak keesokkan hari untuk jawapan atau malam yang sama. Semak spam mail anda atau emel yang anda isikan. Jika anda terlepas waktu deadline, jawapan anda tidak disemak.

Saya sebenarnya tak berapa kisah sangat...tapi saya hargai/appreciate kalau anda beritahu yang anda ingin membuat latihan tersebut dan terlepas masa. Ini kerana saya kena buat masa untuk membaca balik jawapan anda dan buat penilaian.

So itu saja. Have a great weekend. Hubungi saya kalau ingin tahu tentang pakej belajar yang saya anda. Pakej RM50 untuk belajar simple past masih berjalan hingga hujung bulan. 

Thursday, 18 December 2014

Latihan percuma : penggunaan verb to be dalam simple past

Hello!

Untuk hari ini saya ada buat latihan tentang penggunaan verb to be dalam bentuk simple past dan juga mengubah ayat present tense kepada simple past / past continuous dan kemudian ubahnya kepada bentuk negatif dengan menggunakan contraction.

Ini adalah linknya :http://goo.gl/forms/9znMW6DY1P

Verb to be adalah auxiliary verb/helping verb. Ianya adalah seperti berikut:

Dalam bentuk present : I am, you are, he/she/it is, we are, they are
Dalam bentuk past: I was, you were, he/she/it was, we were, they were.


Bentuk negatif ialah bila you ubah sesuatu dari positif ke negatif.

I have a blue car (positif)




I don't have a blue car (negatif)


Contraction pula adalah pemendekkan perkataan/penggabungan dengan menggunakan koma atas ('):
don't,doesn't, haven't, hadn't,wouldn't, couldn't, shouldn't dan sebagainya. Sila hantar sebelum jam 6petang. Thank you!

Monday, 15 December 2014

Ungkapan-ungkapan (phrases) dalam business English...sambungan


Offering help
• How can I help you? (Bagaimana saya boleh bantu?)
• Can I help you with...? (Boleh saya bantu dengan...?)
• Would you like us to ...? (Mahu kami...?)
• We would be happy to ... (Kami gembira untuk...)
• We are quite willing to ... (Kami agak terbuka untuk...)
• Our company would be pleased to ... (syarikat kami gembira untuk...)

Giving good news
• We are pleased to announce that ... (Kami gembira untuk mengumumkan yang..)
• I am delighted to inform you that .. ((Saya gembira untuk memberitahu yang...)
• You will be pleased to learn that ... (Kamu/anda pasti akan gembira untuk tahu yang...)

Giving bad news
• We regret to inform you that ... (Kami dengan dukacita ingin memberitahu anda yang...)
• I'm afraid it would not be possible to ... (Saya risau ianya tidak mungkin...)
• Unfortunately we cannot / we are unable to ...(Malangnya kami tidak dapat/ kami tidak dapat untuk...)
• After careful consideration we have decided (not) to ...(Selepas mempertimbangkan, kami telah memilih untuk (tidak)...)

Complaining
• I am writing to express my dissatisfaction with ...(Saya menulis untuk meluahkan perasaan tidak puas hati saya dengan...)
• I am writing to complain about ...(Saya menulis untuk )
• Please note that the goods we ordered on ( date ) have not yet arrived. (Sila ambil perhatian bahawa barang yang kami pesan pada tarikh ...masih belum sampai).
• We regret to inform you that our order  ----- is now considerably overdue. (Kami dengan dukacita ingin memaklumkan bahawa pesanan kami______ sudah terlebih masa untuk sampai ).
• I would like to query on the transport charges which seem quite high. ( Saya ingin bertanya tentang harga pengangkutan yang nampak agak tinggi).

Apologizing
• We are sorry for the delay in replying to ...(Maafkan kami kerana terlambat untuk menjawab kepada)
• I regret any inconvenience caused (by) ...(Saya minta maaf atas segala kesusahan disebabkan oleh)
• I would like to apologize for the (delay, inconvenience)...(Saya ingin minta maaf untuk kelewatan/kesusahan..)
• Once again, please accept my apologies for ...(Sekali lagi, sila terima maaf saya untuk...)

Orders
• Thank you for your quotation of ...(Terima kasih untuk sebut harga..)
• We would like to cancel our order  ..... (Kami ingin batalkan pesanan kami..)
• Please confirm receipt of our order.(Sila sahkan penerimaan pesanan kami...)
• I am pleased to acknowledge the receipt of your order  .....(Saya dengan sukacitanya mengesahkan penerimaan pesanan anda...)
• Your order will be processed as quickly as possible. (Pesanan anda akan diproses secepat mungkin)
• It will take about (two/three) weeks to process your order. (Ia akan mengambil masa kira-kira (dua / tiga) minggu untuk memproses pesanan anda)
• We can't guarantee you delivery before ...(date) (Kami tidak dapat menjamin anda penghantaran sebelum...)

Prices
• Please send us your price list. (Sila hantar kami senarai harga anda)
• You will find enclosed our most recent catalogue and price list. (Anda akan dapati lampiran katalog dan senarai harga terbaru kami)
• Please note that our prices are subject to change without notice. (Sila ambil perhatian bahawa harga kami adalah tertakluk kepada perubahan tanpa notis)
• We have pleasure in enclosing a detailed quotation..(Kami dengan sukacitanya dilampirkan sebutharga terperinci ..)
• Our records show that we have not yet received payment of ...(Rekod kami menunjukkan bahawa kami tidak lagi menerima pembayaran ..)
• Please find enclosed ...(Sila dapati lampiran...)

Closing remarks
• If we can be of any further assistance, please let us know.(Jika anda perlukan  bantuan lanjut, sila beritahu kami)
• If I can help in any way, please do not hesitate to contact me.(Jika saya boleh membantu dalam apa jua cara, sila tidak teragak-agak untuk menghubungi saya)
• If you require more information ...(Jika anda memerlukan maklumat lanjut...)
• For further details ...(Untuk maklumat lanjut...)

Bersambung...

Thursday, 11 December 2014

Latihan was dan had

Assalam & hello!

Please go to free quizzes to get a free exercise on was and had. Do them before 6pm today.Answers will be sent through email to after 6pm. So make sure you fill in your email!

Sila pergi ke free quizzes untuk latihan percuma was dan had. Sila buat sebelum 6 petang hari ini. Jawapan akan dihantar melalui emel selepas jam 6 petang.

Have a great day!

Wednesday, 10 December 2014

Ungkapan-ungkapan (phrases) dalam business English


Dalam menulis Inggeris, you digunakan atau diterima untuk mengganti proper noun.
Anda boleh tulis Tan Sri../Puan Sri/ YB/YM/ Dato'.../Datuk.../Datin.../Puan .../Encik...Cik...dalam mana2 bahagian surat/emel/laporan kerana ini adalah sebahagian dari bahasa kita dan tidak perlu ditukar kepada bahasa Inggeris jika merasakan ianya tidak sesuai.
Disini saya gunakan anda/cik untuk menggantikan you sebagai contoh. 
* Disini saya tidak menerangkan tentang panggilan (titles) seperti Your Highness (YH) dan sebagainya

Salutation/memberi salam:
Dear Mr. Brown, Dear Encik Ahmad, Dear Miss Ling, Dear Madam, Dear Sir

Starting/permulaan:
We are writing (kami menulis)
- to inform you (untuk memberitahu anda/Cik/Encik)
- to confirm  (untuk mengesahkan)
- to request (untuk meminta)
- to enquire about ... (untuk bertanya tentang)

I am contacting you with regards/ for the following reasons (saya menghubungi Cik berkenaan...)
I recently read/heard about ... would like to find out more 
(saya terbaca/dengar tentang...ingin tahu dengan lebih lanjut)
Having seen your advertisement... (setelah melihat iklan Cik)
I would be interested in obtaining (mendapatkan)/ receiving (menerima)
I received your contact from ... and would like to...
(saya terima alamat/cara berhubung dengan Cik dari...dan ingin...)

Referring to a previous contact/merujuk kepada surat/emel/perbualan sebelum ini:
Thank you for your letter of September 10th. (terima kasih untuk surat Cik pada 10hb September)
Thank you for contacting us (terima kasih kerana menghubungi kami)
In reply to your request, ... (dalam menjawab permintaan anda...)
Thank you for your letter/email regarding ...(terima kasih untuk surat/emel anda berhubung...)
With reference to our telephone conversation yesterday...
(merujuk kepada perbualan telefon semalam...)
Further to our meeting last week ... (bersambung mesyuarat kita minggu lepas...)
It was a pleasure meeting you in Singapore last month. (Saya berbesar hati berjumpa anda di Singapura bulan lepas)
I enjoyed having lunch with you last week in Kuala Lumpur.
(Saya seronok makan tengah hari dengan anda minggu lepas di Kuala Lumpur)
I would like to confirm the main points we discussed on Monday.
(Saya ingin mengesahkan perkara-perkara utama yang dibincangkan pada hari Isnin)

Making a request / membuat permintaan:
We would appreciate it if you would ...(kami menghargai jika anda...)
 I would be grateful if you could ...  (saya sangat bersyukur/berterima kasih jika anda...)
Could you possibly tell us / let us have ... (bolehkan anda beritahu kami.../mari kita...)

Please let me know what action you propose to take.
(Sila beritahu apakah tindakan yang akan diambil)

bersambung...


Thursday, 4 December 2014

Penggunaan nombor 1st, 2nd, 3rd dan seterusnya dengan betul

Penggunaan nombor bagi sesetengah mereka yang tidak tahu atau pasti, penggunaan nombor dalam English boleh menjadi salah. Terutamanya nombor seperti 1st, 2nd,3rd,4th dan sebagainya. Penggunaannya mungkin nampak mudah jika anda tahu tapi jika anda tidak, ianya agak keliru.

Jadi bila kita gunakan 1st, 2nd,3rd dan sebagainya dan bila kita cuma sebut one, two,three dan lain-lain?

Dalam English nombor biasa yang lazim kita gunakan dipanggil cardinal numbers, iaitu, one, two, three, four dan sebagainya. Nombor yang disebut 1st, 2nd, 3rd pula dikenali sebagai ordinal number.

Nombor cardinal (biasa) menunjukkan kuantiti. 
5 oranges, 2 apples, 10 bananas. Manakala nombor ordinal (ingat order-susunan) menunjukkan urutan sesuatu, contoh the 5th orange (oren ke5) dan juga tarikh. Nombor ordinal menggunakan suffix (tambahan pada penghujung perkataan yang mengubah bentuknya), seperti -st,-nd, -rd,-th.

Contoh tarikh:  jika ditulis December 4, 2014 kita akan sebut "December fourth, 2014"
Atau jika anda beratur, dan anda yang ke 3, anda perlu katakan "I am third in line"

Jika anda keliru, hanya ingat yang nombor susunan menggunakan imbuhan dibelakangnya.

Tuesday, 2 December 2014

Penggunaan -ed atau perubahan bentuk sesuatu perkataan (verb/kata kerja)

Bila kita perlu gunakan -ed dalam sesuatu ayat?

Jika anda ada ikut post saya yang lepas-lepas, -ed digunakan untuk simple past tense. Atau dalam kata lain, untuk sesuatu yang telah pun berlaku.


Contohnya:
smile >> smiled
lift >> lifted
cough >> coughed

Ada verb yang berubah bentuk bila -ed ditambahkan kepadanya.

try - tried
plan - planned
study - studied
start - started


Perubahan selalu berlaku pada perkataan yang berakhir dengan kosonen (bukan aeiou). Dan dipanggil regular verb kerana base formnya (perkataan asal)tidak banyak berubah bentuk, kecuali dengan penambahan -ed,d,ied.

Dan, ada irregular verb. Irregular verb adalah verb yang berubah secara total, atau tidak berubah langsung.

She makes good coffee >> She made  good coffee.


 Begin >> began>>begun
choose>> chose>>chosen
do>>did>>done

Antara verb tidak langsung berubah, contohnya:
beat >>beat
burst>> burst
cut >> cut
hurt >>hurt

Pemahaman kegunaan -ed atau simple past walaupun nampak mudah, tetapi ianya penting untuk memastikan ayat anda betul.

Friday, 28 November 2014

Short quiz on like, likes and liked - check free quiz

Happy Friday people!
Siapa yang nak jawab quiz sila pergi bahagian free quiz. Pastikan masukkan emel kerana jawapan semua akan saya beri dalam bentuk emel.

Topik like, likes dan liked ini saya pernah sentuh sebelum ini. InsyaAllah cari bahagian search box diatas belah kiri akan keluar.

Oh ya, siapa yang berminat dengan promosi November, ianya masih terbuka. You boleh beli pakej bulan ini dan masih guna untuk bulan depan. Selain dari yang saya tulis dipromo tu, saya bagi lagi tips percuma dan freebies lain untuk bantu anda lebih bermotivasi untuk belajar, insyaAllah!

Wednesday, 5 November 2014

November promo and when to use some or any

Maaf baru-baru ni saya kurang sihat - ada emel & whatsapp yang saya mungkin terlepas...saya sudah emel dan jawab whatsapp kembali. Harap masih ada yang minat untuk belajar.
Sempena November ini, saya buat promosi kelas, 6 kelas x 50min untuk RM150, termasuk latihan pendek whatsapp 2x seminggu untuk 4 minggu. Kelas online bermula 10hb November ke atas. 
You boleh ambik 3 kelas perbualan dan 3 kelas pemahaman/penulisan atau topik tertentu you ingin belajar.Saya akan cuba ajar grammar asas sekali, membina ayat, tenses (penggunaan masa) dan menjelaskan parts of speech (pengunaan have, do, verb to be dll). dalam perbualan atau pemahaman.
Jadi kalau berminat emel kepada saya, maya.learnenglish@gmail.com


When to use some or many? Bila untuk gunakan some atau many?

Some dan any boleh digunakan untuk countable dan uncountable nouns. klik sini untuk tahu apa itu countable dan uncountable nouns.

Some
1)Some digunakan dalam ayat bila kita tidak tahu bilangan tertentu sesuatu benda atau jumlahnya tidak penting. Ianya digunakan dalam ayat positif.

We have some vegetables in the fridge.
I have some money with me.

2)Kita juga gunakan some dalam soalan menawarkan/meminta.
Can I have some water? (meminta)
Would you like some sweets? (menawarkan)

Any
1)Digunakan dalam ayat negative dan soalan.

I don't have any money.
Does Amir have any sisters?

2)Digunakan dalam ayat dimana jawapannya tidak kisah yang mana satu.
When can I call you? You can call me any time.
Do you have any movie preferences? Any movie is good.
Is there any particular chocolate you want? Any chocolate is fine.