Friday, 5 February 2016

Bila nak guna much dan bila nak guna many?


When to use much and when to use many?
●Kita gunakan much utk uncountable noun (kata benda yang tidak boleh dikira)
- milk, sugar, money, time
●Kita gunakan many utk countable noun (boleh dikira)
- minutes,  ringgit, bottles of milk, can of drinks

Example:
How much money does he have?
How many hours does it take to go to London?

Choose many or much.
1. How _  brothers do you have?
2.How _ cars were stolen last year?
3. How _ coffee do you drink a day?
4. How _ money does he need?
5. How _ cats do they have?
6. How _apples did you buy?
7. How _ trees are there in the park?
8. How _clothes should I bring?
9. How _ paintings does he have?
10. We saw _ animals at the zoo.


Answers:
1.many 2.many 3.much 4.much 5.many 6.many
7.many 8.much 9.many 10.many

Sunday, 31 January 2016

Manglish bila BI campur BM

Kita kerap campur bahasa Inggeris dengan bahasa Malaysia.  Kita disini mungkin faham tapi kalau orang berbahasa Inggeris datang atau mat salleh mesti mereka tak faham:)
Ayat kita selalu kata dan maksud bila kitakan:
what you do? : apa awak buat
ayat betul: what are you doing?
where you going? : awak ke mana?
ayat betul: where are you going?
what you eating? : awak makan apa?
ayat betul: what are you eating?
where he went? : dia ke mana?
ayat betul:where did he go?
what we eating?: apa kita makan?
ayat betul:what are we having?
what are we eating?
where got?: mana ada
ayat betul:No, it's not so/it isn't so.
what lah you : apalah kamu
ayat betul:what's up with you? what's wrong with you?
cannot lah : tak bolehlah
ayat betul: No we can't
don't want lah: tak mahulah
ayat betul: I don't want...
why like that? kenapa macam tu?
ayat betul: why is it so?
faster can or not?  cepat boleh tak?
ayat betul:can we go faster?can we hurry up?
the weather so hot : panas betul cuaca
ayat betul:the weather is really warm/ it is really hot today.
you eat breakfast already? awak dah sarapan?
ayat betul:have you taken your breakfast?
where you get that? dari mana kamu dapat?
ayat betul: where did you get that from?
what you do? kamu buat apa?
ayat betul:what did you do?
cannot be: tak boleh jadi
ayat betul: this can't be
when you come back?:bila kamu balik?
ayat betul:when did you come back?
you got this one?: kamu ada yang ini?
ayat betul:do you have this?
Ingat, untuk bina soalan gunakan perkataan ini : what who where when why how?

Saturday, 2 January 2016

Happy New Year!

Happy New Year people!  May 2016 be a wonderful year to us all.
New year, new beginnings.  Siapa yang nak belajar BI dgn saya boleh contact saya melalui whatsapp/email.  Siapa yg nak join whatsapp group ( utk berlatih berbual/chatting dgn mereka yg ingin berlatih BI) saya akan buka group baru Isnin, 4hb ini. 
Ebook Basic English saya masih belum selesai. Tapi saya tak lupa anda yg dah pre order, siap je saya terus bagitahu dan email.  However,  my ebook on simple past is available for purchase:)
I wish you all a wonderful year ahead and good luck in learning English!

Monday, 5 October 2015

Birthday Special!

October is a special month for me - it's my birthday month! 
Saya tengah siapkan nota untuk basic English saya, kelas whatsapp yang paling ramai orang follow. InsyaAllah hampir siap dan saya akan jual pada RM30 nanti. Tapi untuk anda yang nak order sekarang, saya akan jual pada RM15 sahaja! Segala tips yang saya tahu akan saya kongsi bersama. Saya juga offer belajar simple past dengan saya untuk RM15 juga. Jika anda beli 2 ini saya berikan pada harga RM27 sahaja!
Untuk order, hubungi saya melalui whatsapp saya 0126116157. Tinggalkan nama dan buku ebook yang anda mahu 1)basic english ebook 2) simple past exercise.

Basic English
  • Penggunaan articles (a/an/the/-)
  • noun, pronouns,uncountable nouns
  • adjectives
  • verb, adverbs
  • to vs for
  • preposition (in /at/on) - ini ramai buat silap!
  • auxiliary verbs yang penting (to be, have dll)
  • macam mana nak susun ayat dengan betul (ini memang penting)

Simple past
  • bila nak ubah
  • cara mudah untuk tukar (perlu sedikit hafalan)
  • buat soalan dan jawab soalan simple past
  • dan macam2 lagi!
  • (simple past wash >> washed)
Hubungi saya melalui whatsapp 0126116157

Thursday, 24 September 2015

Happy Aidiladha to all Muslims

Ini latihan mudah sempena Aidiladha :





jawapan:
1)are 2)is 3)is 4)are 5)is 6)is 7)am 8)is 9)are 10) am


Wednesday, 1 July 2015

Happy Ramadan and Welcome July!

Assalam & hello to all!

Saya ada good news untuk anda yang nak belajar offline/ sendiri. Saya dah siapkan beberapa latihan yang anda boleh beli dengan saya untuk perbaiki bahasa Inggeris anda. Ini kerana Ramadhan ini saya tak ambil students baru/buat kelas...ini sebab yang start sebelum Ramadhan pun tak sempat nak catch up jadi bila Ramadhan tiba, ramai yang busy, dah buka puasa ke terawih pula, ada yang terlalu penat so kesudahannya saya mesti settle semua yang belajar sebelum Ramadhan dulu. Jadi jika anda nak belajar boleh beli dengan saya:

Perhatian : banyak penerangan telah saya share dalam blog ini. Mungkin apa yang anda ingin belajar sudah ada disini. Anda hanya perlu rajin cari subjek/topik yang anda ingin tahu. Pergi ke homepage, pergi ke kotak dibahagian panel kiri blog dan isikan apa yang ingin tahu dan klik search button pada 'cari di blog ini'. Jika ada topik yang tiada, sila beritahu saya dan saya akan cuba share maklumat tersebut.

LATIHAN yang boleh dibeli:

1) Basic sedang dikemaskini

2) Cara menggunakan simple past (RM15)
Jangan fikir yang begitu begini jika anda baru nak mula atau refresh balik bahasa Inggeris. Belajar yang mudah...jangan terlalu fikirkan macam nak guna past continous lah berbagai. Guna dan faham yang simple dulu. Dah ok, baru sambung.

Anda boleh beli dan whatsapp saya jika ada sebarang soalan, insyaAllah saya cuba jawab and terangkan. Nanti saya listkan topik2 lain yang saya ada.

Happy fasting to all Muslims!

Sunday, 3 May 2015

Modal verbs - apa perbezaan can dan could, will dan would dan lain2

Sudah tentu ada perbezaannya. Tetapi secara umumnya ianya berkait dengan:
-keperluan
-kemungkinan
-samada sesuatu itu boleh dilakukan atau tidak
-memberi atau meminta kebenaran
dan lain2 lagi

Oleh itu, saya ada membuat kelas whatsapp Khamis akan datang.


Interested? Contact me on the number displayed. Thank you to Amy who is in my whatsapp group for inspiring me to create this lesson ;)

Friday, 24 April 2015

New whatsapp group!!!

Happy Friday people! Memandangkan masih ada yang nak join group whatsapp English, saya akan buka satu lagi yang baru. Terbuka utk first 20 people.

(IT IS FREE! Jika anda segan dan takde geng nak cakap English, boleh join dan borak2 dan betulkan sesama anda dan sekali sekala saya akan betulkan grammar dan bagi tips.)

Saya juga extend promo hingga Ahad/Isnin ni. Boleh belajar dalam group whatsapp atau sendiri. Bestkan? You will know that you are not alone learning English!

Yang boleh join 16tahun ke atas sahaja. 

Hubungi saya terus melalui whatsapp saya 012 611 6157. Dan jangan lupa tanya saya tentang promosi super basic grammar hari ini :)
Jom belajar English!
 

Tuesday, 21 April 2015

Want to join JBE whatsapp group?

I have 5 spots left. If you want to join (it's FREE!) Whatsapp me asap at 0126116157. The first 5 will be added into the group.

*note - I don't teach in this group. This is more of a support group for those who wants to learn English. Sekali sekala saya akan komen dimana patut.

Kalau minat hubungi saya :)

Saturday, 11 April 2015

Free trial whatsapp group

First of all, I have to say that I am sorry that I couldn't accommodate everyone on the new Whatsapp Jom Belajar English I created. 20 people and I am already falling behind!
Yang mana minta join, saya minta maaf dah tak dapat sebab ramai sangat...baru up 2-3 hari banyak betul yg dibual/bincangkan..sampai saya pun tak sempat nak baca semua. Kalau ada yg inactive atau tak participate saya akan masukkan anda.
Anyway, that is a trial run. InsyaAllah I will create a paid version (berbayar) next month. Pelajaran adalah random (ikut pilihan saya). Jika anda minat boleh whatsapp kepada saya utk join group bulan depan.

Oh ya...hari ni ada special promo (hari ini sahaja) 5kali perbualan,satu sesi 30minit. Jika minat, hubungi saya :)