Saturday, 15 January 2011

Top 10 questions during interviews...10 soalan yang ditanya waktu temuduga

Ini rasanya topik yang agak penting untuk mereka yang baru nak cari kerja, nak tukar kerja atau yang nak naik pangkat. Mungkin dah boring, nak cari pengalaman baru, tension dengan boss dan macam2 alasan utk tukar kerja. Tapi sebelum boleh...mesti terfikir macam nak pergi interview...apa agaknya yang di soal?Perlu cakap English ka?
Kalau kat KL tu rata2 (kalau bukan government) rasanya semuanya dalam BI. Sebab zaman kerja ofis, sendiri interview orang pun dalam English. Ada yang saya bagi hint macam mana nak jawab...pun masih tak boleh. Kesian sangat sebab nak tolong tapi macam mana nak bertembung boss yang cakap orang putih 24/7 tu?Dah la garang...lambat jawab karang kena marah...macam mana nak suruh tulis report etc...boleh ke?Akhirnya saya terpaksa reject.
So, saya teringat nak tulis tentang pergi interview. Of course pergi interview ni bermacam2 cara depending kerja apa yang anda apply...account ke, admin ke, graphic design ke,sales,engineering dsbgnya. Dah la tu bermacam2 stage. Tambah2 lagi kalau mnc. (multinational company sebutan = malti nayshenel  kampeni...kalau american multi tu jadi mal-tai). Tapi rata2 akan keluar soalan basic yang tak akan terlepas. Kalau soalan basic pun tak dapat jawab, memang agak susah jugalah untuk dapatkan kerja tu.
Top 10 questions you must be able to answer!10 Soalan yang anda mesti tahu menjawab!hafal ke apa ke...prepare untuk interview. Berdiri depan cermin dan hafal. Jawab dengan ikhlas dan apa anda rasa. Lebih tinggi kedudukkan mereka yang interview anda, lebih banyak mereka tahu dan lebih ramai orang telah mereka interview...Ini semua contoh. Kalau nak ikut,terpulang.

1. Tell me about yourself. Beritahu saya tentang diri anda.
Rata mereka yang baru habis belajar akan jawab...Contoh pertama :My name is Ahmad. I am 22 years old. I have 2 brothers and 1 sister.I stay with my parents in Kepong....(dik, ini bukan form 2 punya soalan yang, minta kerja tau)yang dah biasa interview mungkin lain mereka akan jawab...Memang betul interviewer tanya about yourself. Tapi mungkin kena kreatif sikit dan buat diri anda menarik.
Kalau baru habis belajar mungkin boleh jawab macam ni:
I recently finished my studies at .......It was a difficult course but I am glad I made it through. I have always been interested in...., that is why I am here today. Saya baru tamat belajar di......Ianya susah tapi saya sangat lega saya dapat habiskan kursus saya. Saya berminat dalam .....sebab itu saya ada disini.
Sebutannya: I risenli finishd mai stadies at.....It was er diffikel kors but I am glad I maydit tru. I haf olwaiz bin interested in.......dat is y i am he-er tu-day.
Ini contoh. Anda boleh jawab macam2 jawapan. Tapi cubalah jangan bagi jawapan contoh pertama tadi.

2. Why do you want to work here? Kenapa anda mahu bekerja di sini?
I hear the benefits here are good. The company supports its employees etc etc.Saya dengar benefit di sini bagus. Majikan menyokong pekerja2nya....
Sebutan: I he-ya der benefits he-er r good. Der kampeni seports its m-plo-yis....

3.Why should I hire you?Kenapa saya mesti ambil awak bekerja?
I am very passionate at what I do. Plus I have always been waiting to be interviewed by your company.
Saya sangat bersemangat tentang apa yang saya lakukan. Selain itu saya memang sudah lama tunggu untuk mendapat peluang temuduga di syarikat ini.
Sebutan : I am veri peh-shenet at wat I do. Plus I haf alwaiz bin wei-ting tu bi interviud bai yur kampeni.

4.What did you like/dislike about your previous work? Apa yang anda suka /tidak suka tentang pekerjaan anda yang lepas?
I like what I did. I learnt a lot from....Saya suka apa yang saya lakukan.Saya belajar banyak dari....
I laik wat i did. I len er lot ferom....
I didn't like the environment. It always had a negative...Saya tak suka persekitaran saya. Ianya selalu mempunyai ....negatif...
I diden laik der n-vai-ronmen. It olwaiz hed er negatif ...

5.What would you like to be doing 5 years from now? Apa yang anda nak lakukan 5 tahun dari sekarang?
I probably like to be in a managerial position....Saya mungkin mahu menjadi seorang pengurus...
i probebli laik tu bi in a menegeriyal posishen...

6.What are your biggest accomplishments? Apakah  pencapaian anda yang terbaik?
I have held many international events...Saya telah banyak menguruskan acara international...
I haf hald mayni internashenal e-vens....

7.Can you work under pressure?Bolehkah anda bekerja dalam situasi tertekan?
Probably. I have had many assignments which were....Kemungkinan ya. Saya telah mempunyai banyak tugasan di mana...
Probebli. I haf hed mayni assainmen wech wer...

8.How do you take directions? Bagaimana anda mengambil arahan?
I take directions well and recognises it as ...Saya boleh mengambil arahan dan juga menyifatkannya sebagai...
I tek dairekshen wel n re-kek-nai-zesit es...

9.What is the most difficult situation you faced?Apakah situasi yang paling mencabar anda pernah lalui?
When I was asked by Singaporean press on why do Malaysian immigration officers...(hahha..teringat one of my job few years ago)
There were several situations but I found...Ada beberapa situasi tetapi saya rasa...
Der wer several situ-wei-shen but i fa-un...

10.Do you prefer to work alone or as a team? Adakah anda suka bekerja sendirian atau sebagai satu pasukan?
I prefer to work....because...Saya lebih suka bekerja...kerana...
I prefer tu werk ....bekoz...

Temuduga adalah satu topik mencabar sebab ianya bergantung kepada apa pengalaman yang anda telah lalui dan ke mana arah yang anda ingin tuju. Oleh itu, selain daripada persiapan bahasa Inggeris, buatlah persiapan sebelum pergi temuduga mengenai syarikat tersebut, kerja apa yang anda nak apply...dan yang penting confident!Kalau takpun, berlakon confident ;)


16 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

sangat sangat suka entry ni....tapi macam orang teknikal macam saya soalan lain yang ditanya.More to technical..but it's ok. At least u have reveal some of the technique how to face the Interviewed situation.

I like the way how u teach. have a sentence, meaning and how to quote.

Sorry if my sentence incorrect. I want to learn

Jom belajar! said...

hehhee...belajar amry jangan tak belajar:)
sangat happy bila baca ada yang suka entry...thank you so much:)

E-One said...

From my last interview experiences, there have question/s that the interviewer always want to know which is : What is your weaknesses or What is your strength???.... The tip is, make sure that the answer you give always positive even for the weakness answer....

Daripada pengalaman temuduga saya sebelumnya, terdapat juga soalan yang selalu penemuduga ingin tahu iaitu: Apakah kelemahan anda ? atau Apakah kekuatan anda?? Tip nya, pastikan jawapan harus positif walaupun untuk jawapan kelemahan anda

Jom belajar! said...

pelikkan kenapa nak bagitahu kelemahan diri bila pergi interview kerja...

E-One said...

I think that they want to know how we counter that question/s whether do we creative or not. If we want them to hire us, i dont think we will let them to know our weaknesses. Do you think so??

Saya berfikir bahawa mereka ingin mengetahui bagaimana kami menghadapi pertanyaan mereka dan apakah kita kreatif atau tidak. Jika kita ingin mereka menngambbil kita bekerja, saya tak pikir kita akan membiarkan mereka untuk mengetahui kelemahan kita. Adakah anda fikir begitu?

irwan said...

Thanks so much untuk blog ni.

Jom belajar! said...

;)

PUAN BARTER BINTI BATERI said...

i like this entry...i learnt more

Naz Anas said...

salam..boley tlg sy ta..?..sy ade pluang kje kt insurans cmpany..sbgai telemarketer...boley tlg bg sy ayat2 n soalan2 basic interview dlm bhsa english..?sy nih lemah ckit bhasa omputih...kalo boley..sy nk mntak tlg bg tip n cara na jwb...sbb sy spm da lme abis..so..sje na crik pgalaman bru dunia opis nih.tq.

Farid Zuan said...

Terimah kasih , sangat bermanfaat

hatiyangberharap said...

sangat bermanfaat tq..:)

Manoj Nandy said...

Hi Maya..first up, I would like to commend you on your efforts to teach English to our fellow Malaysians. I have been touring the whole country (physically) - to every school in Malaysia to provide free English language workshops for students. The support from teachers and students have been overwhelming..very encouraging. I am now working on a VIRTUAL ENGLISH CENTRE - (since many students do not have the access to a language centre,esp in rural areas) - and I will be promoting it to schools all over Malaysia. I like your idea of teaching through Watsapp..very innovative. Anyways, keep up the excellent work...I like your explanations...it's like the explanation in the MILON'S QUICK-FIX English books. Nice.

Manoj

Manoj Nandy said...

Hi Maya..first up, I would like to commend you on your efforts to teach English to our fellow Malaysians. I have been touring the whole country (physically) - to every school in Malaysia to provide free English language workshops for students. The support from teachers and students have been overwhelming..very encouraging. I am now working on a VIRTUAL ENGLISH CENTRE - (since many students do not have the access to a language centre,esp in rural areas) - and I will be promoting it to schools all over Malaysia. I like your idea of teaching through Watsapp..very innovative. Anyways, keep up the excellent work...I like your explanations...it's like the explanation in the MILON'S QUICK-FIX English books. Nice.

Manoj

Jon said...

Tks very much for your post.

Avoid surprises — interviews need preparation. Some questions come up time and time again — usually about you, your experience and the job itself. We've gathered together the most common questions so you can get your preparation off to a flying start.

You also find all interview questions at link at the end of this post.

Source: Download Ebook: Ultimate Guide To Job Interview Questions Answers:

Best rgs

Jom Belajar English! said...

Hi Jon!
Thanks for visiting my blog. What are you doing reading my so called so-so of a blog?Wow. Will definitely recommend them to visit and download your Ebook. Thanks again Jon!

Jom Belajar English! said...

Hi Manoj,
Thank you for your kind words. Good luck on your project! Setting up a virtual centre to students accross the country is a brilliant idea! I love it. I am sure many children would benefit from this. Good luck once again.