Saturday, 15 January 2011

Belajar English - kenapa ramai takut nak cakap English

I was looking around for some stuff to write here today, when I stumble on this great article. I just realised that this could be why a lot of people tends not to talk in English ( I think I knew about this, but never realised that this is so true!). People are afraid to make mistakes. They are afraid that people would judge their English grammar and what not. Have you ever heard how a taxi driver speaks in Bangkok?He doesn't give a damn whether you'd actually understand him or not. Yet still, you do understand bits and pieces of his conversation, and on top of that, he sounds pretty darn confident about himself.( I salute you!)
So dear friends, your aim should not be to talk perfect English as you are learning. Aim to be fluent at English and allow yourself to make mistakes. Give yourself a chance. Make this year the year that you will improve your English.After all, we are not native English speakers. We have our own language that we love:)

Saya mencari artikel untuk menulis disini hari ini, apabila saya terjumpa sebuah artikel yang hebat. I perasan mungkin ini sebab mengapa ramai yang mungkin tahu English tapi tak mahu atau malu nak cakap English (rasanya saya memang dah tahu cuma saya betul2 perasan yang ianya benar!). Kita takut untuk buat kesilapan. Kita takut yang orang akan menilai tatabahasa BI kita dan sebagainya. Pernah dengar tak macam mana teksi driver kat Bangkok cakap English? Dia bukan kisah you faham ke tidak. Tapi anda mungkin faham sikit2 apa yang dia cakap. Yang best tu, confident pulak dia cakap. (Cayalah!) Jadi buatlah tujuan anda belajar BI untuk menjadi FASIH dan bukan perfect (sempurna).Berilah diri anda sedikit ruang untuk buat kesilapan. Akhir kata, kita pun bukan orang English ka, Amerika ka yang mempunyai English sebagai bahasa ibunda. Kita sudah ada bahasa sendiri yang kita cintai :)

Note. Jangan translate apa yang di tulis dalam English ke BI direct. Dah dituliskan pun maknanya (lebih kurang). Nanti pening kepala. Thank you.

7 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

thanx....takut nak cakap english bukan sebab tak fluent, tapi banyak maksud perkataan yang tak tahu.hanya beberapa sahaja.So, bila nak bercakap, jadi gagap dan tak ada keyakinan.Jadi terus tak nak cakap :(. Lagipon tak tahu nak cakap dengan sapa.

thanx.I afraid to speak in english coz i have so many word that i've don't know what their meaning. Just some of theme.So, when I wanna speak, I became stutter and have no confident.Then, I just forget it :(
Beside, i don't know who should i talk to.
(Ok or not my sentences? I just try)

Jom belajar! said...

ni yang nak kena baca banyak ni..hahha..ok je khairul.yang penting hentam je cakap dulu...campur je...at least sementara belajar dah practice.
Nanti I email betulkan ayat...

maimunah said...

nak bagi cadangan. boleh tak bila betulkan ayat, tak payah email kepada pemberi komen tapi post je pembetulan tu kat kotak komen ni.senang semua orang sama2 belajar. :)

Jom belajar! said...

thanks maimunah. i akan letak semua jawapan terus kat comment:) selamat belajar

E-One said...

Miss Admin, i am agreed on what have you wrote in your article. One of them is me. Sometimes when I trying to speak in English with my local friends, I'm afraid to make mistake when construct the sentences. Then I will stop and start to use our local language. However, Its differ when we talking with foreigner where we knew that they do not understand our local language. So, we do not mind our mistake as long as they may understand what i am trying to say to them. What is your opinion on this?

Miss Admin, saya setuju pada apa yang telah anda tulis dalam artikel anda. Salah satunya adalah saya. Kadang-kadang ketika saya cuba untuk bercakap dalam bahasa Inggeris dengan rakan-rakan-rakan tempatan saya, saya takut untuk membuat kesilapan semasa membina ayat. Kemudian saya akan berhenti dan mula menggunakan bahasa tempatan kita. Namun, Hal ini berbeza ketika kita berbicara dengan orang asing di mana kita tahu bahawa mereka tidak memahami bahasa kita. Jadi, kita tidak kisah membuat kesalahan selagi mereka dapat memahami apa yang saya cuba katakan kepada mereka. Apa Pendapat Cik Maya?

lina said...

First of all I would like to thank you to you encourage all the ppl out there to speak in English language… But to me this is the big challenge when ppl out there will start talking to you if you do not know how to speak in English( sometime they in a straight line laugh at you)….don’t speak la…. I heard a lot of ppls like this around us….how do we overcome this kind of ppl…we want to learn if they say so how are we going to improve our English into public
Thank You very much.

Jom belajar! said...

@lina : it's almost part of the Malaysian culture. Once they are good they just seem to look down on others. Don't let this hinder you. They may laugh at you today but they may not laugh at you tomorrow. I know it is hard but you have to begin somewhere. Kuatkan semangat. Sometimes in life we care too much about what others think of us...try not to.Good luck.