Friday, 14 January 2011

Homework! Bosan!Latihan free ni...nak buat ke tak?

Hahahhaha...ni nak weekend. Sapa nak buat homework?Ni latihan I nak bagi. I akan check dengan rela hatinya.

Macam mana nak buat ayat dalam BI. Caranya...
(Dalam satu ayat mesti ada subjek dan predikat. Apa benda subjek dan predikat nih?Subjek selalunya adalah noun. Ingat tak apa itu noun? chair, belt, tv, table. Predikat pulak ialah action/tindakan yang di ambil oleh noun. Contohnya : He sat. /Dia duduk (he set) (he,noun, sat-verb:action/tindakan)
So, siapa nak boleh buat 10 sentences(ayat) yang menggunakan noun dan predicate sahaja. Please ya, beginners saja. I tolong checkkan. Antar by Sunday.

Jadi apa gunanya article,adjective,adverbs,preposition yang kita belajar kat sekolah tu?BANYAK. Semuanya digunakan untuk membuat ayat tu lagi menarik and penuh informasi. Rasanya besok ajar conversation je...I hate grammar.

5 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

err....saya cuba erk...
I'm watching the tv.
I'm eating burger.
He ask me to hold this book.
Kyra who the cleaner was mop this floor.
Abu has punch me at my stomach.
I'm lean at the wall.
I and azman will flit during drive to Johor.

7 dah kot. hehe... macam mana ayat saya?

Jom belajar! said...

Well done Amry.nanti i betulkan dan email you.

Khairul Amry Mohamad Puad said...

Terima kasih maya. saya belajar sesuatu disini.
thanx maya.I've learn something here.

saya rasa mungkin lebih baik jika awak memberi pembetulan kepada jawapan saya didalam ruang komen ini. Mungkin pembaca lain boleh belajar dari kesilapan saya juga. hehe
I think better if u give ur respons in this comment box.Maybe other reader can learn too from my mistakes. hehe

Tentang Lingguaphone tu...agak susah sikit, sebab dia terus ajar cara bercakap dan sebutan.Vocab dan grammar kurang ditekankan.

Jom belajar! said...

Rasanya dia ajar macam tu sebab nak mempercepatkan proses utk belajar cakap english.
Bukan apa, kalau belajar grammar, bagi i lah, boleh gugur rambut tau..hehe.Tapi tu lah, grammar ni memang penting utk tau macam mana nak susun ayat dan belajar tenses,kan?

Bila you belajar phrases (ayat), dia dah ada grammar. bila you hafal ayat2 tu, lama2 you akan tau sendiri bila nak pakai tenses sesuai untuk i -you-they.

Tu lah, i akan attach my answer nanti yg i email kat you tu.i rasa linguafranca tu ok, otherwise tak mungkin benda tu boleh terjual all over the world:)bagi lah lingua franca tu peluang:p

pororo82 said...

1. I will cutting the pipe.
2. They are painting the wall
3. We are going to town
4. He had left the company.
5. She had written a letter ( xfaham ne)
6. The mouse is trying to get the cheese
7. My skin was burned.