Thursday, 13 January 2011

Hari Belajar Grammar...apa itu noun?

Ini tak ada kena mengena dengan English conversation, tapi saya saja ingat nak masukkan info pasal grammar. Grammar ni bab yang paling boring pada saya. Memang bosan lah. Especially bila kena belajar macam ni: 
I am, You are,He/she is, They are, We are
Tak suka,memang tak suka. Tapi nak buat macam mana, kalau tak belajar ayat nanti tak menjadi. Jadi hari ni nak ajar skit je tentang nouns. Apa itu noun?Noun ialah kata benda.
Noun di bahagikan kepada pelbagai jenis.Tapi hari ni kita belajar 2 saja. Kalau ajar semua pun mungkin tak ingat.
1)Common noun (kata benda umum)- car,table,towel,lamp,belt = kereta, meja,tuala,lampu,tali pinggang
sebutan ka/taybel/lamp/beeylt
2)Proper noun (kata benda nama diri) - Pasar Keramat, Tanjong Golden Village,River Thames (Sungai Thames = tayms) selalunya bermula dengan huruf besar.
Belajar sikit2. Kalau boleh terus belajar ayat-ayat untuk cakap dengan mendengar lagu, movie dan sebagainya. Gunakan link2 yang saya bagi tu. Please jangan kata tak ada yang free. Ada. Lepas baca ni check link2 yang saya dah bagi sebelum ni.
Besok kita sambung lagi.

11 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

thanx untuk blog ini...sangat bermanfaat tuk orang macam saya :) thanx sekali lagi.
kalau kena cara, blog ni boleh up traffik. cari mereka yang sememangnya ingin belajar bahasa inggeris :)

Internet Marketing said...

BETUL BETUL JOM JOIN GA SAYA

DeCrewz said...

Bagus2.. Biasanya nak belajar BI, diorg akan tulis BI.. Yang x faham BI, terang2lh memang dah xblh nak follow sebab semua tulis BI...

Sharinginfoz said...

thanks for sharing

Jom belajar! said...

Thanks for your feedbacks!T'kasih utk maklum balas anda!Saya sangat appreciate (menghargai). Thanks again.

eda said...

I'm new here..wow sgt suke ngan blog ni, tq author..:)

Jom belajar! said...

Hi Eda!Glad you like it!Keep following!Thanks:)

E-One said...

Mr admin. Thanks for sharing. Its really helpful for me to learn english better. I hope I can join your online english class, but unfortunately I dont hve good internet access. So, I hope you can share it here, i will following it. Thanks.

Jom belajar! said...

Not a problem. Knowledge is for sharing.Keep on following!

E-One said...

Sorry, not MR Admin. Miss Maya, Thanks.

Itu ar, dulu masa class english kat sekolah, x amik berat sgt, sekarang ble dah keje ni baru nak belajar semula...hahaha... Banyak sgt membantu. Rasa cam nak pi belajar kelas ngan u ar. X buka kelas kat KL ker????

hani moon said...

ini sgt membantu,,,best la :)