Sunday, 30 January 2011

I mean bukan I means...

I means...
Ini perkataan yang selalu saya dengar, SELALU...tapi nak betulkan tak sampai hati. Kalau yang dah pandai English tu of course lah dia tak kata I means sebab dah tahu.

Perkataan yang patut digunakan ialah I mean. Kenapa ya suka gunakan I means? 

I mean
You mean
He/She means
They mean
We mean

Contoh ayat:

What I mean is...Apa saya maksudkan ialah...
What she means is...Apa dia maksudkan ialah...

3 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

keliru juga dengan means mean ni.
kalau I guna mean sebab merujuk kepada diri sendiri (seorang).
You guna mean, sebab orang kedua (seorang) kan? errr
He/She guna means merujuk kepada orang ketiga.
They guna mean sebab they tu dah menunjukkan ramai. So tak perlu s lagi pada mean tu.
we mean. tak perlu s sebab we menunjukkan ramai.

Betul ker apa yang saya paham ni? agak keliru dengan You dan she/he sebab you/she/he adalah merujuk kepada orang lain tapi kenapa you tak guna s sedangkan he/she guna s?

Jom belajar! said...

itu memang bab grammar dia, memang dah macam tu. betul apa yang you faham tu:D

Jom belajar! said...

Nanti i luangkan masa untuk explain tentang grammar:D