Thursday, 20 January 2011

Let's eat!

Antara masa yang banyak kita luangkan ialah untuk makan. Ini antara ayat2 yang mungkin selalu digunakan.

Let's eat. Jom makan
lets it.

Let's go for breakfast/lunch/tea/dinner/supper. Jom makan sarapan/tgh hari/minum petang/malam/makan lepas makan malam (I tak tau perkataannya dalam BM)
Lets go for brekfest/lan-ch/ti/din-ne/saper

Can I take you out for dinner sometime? Boleh saya bawak awak keluar makan malam bila2?
Ken I tek u aut for diner samtaim?

Do you want to have coffee later? Awak nak pergi minum kopi nanti?
Du u wan tu haf koffee lay-ter?
Coffee sini tak semestinya coffee, mungkin air apa2 pun boleh. Ia lebih untuk mengajak keluar minum.

This is yummy/delicious! Ini sedap!
Dis is yum-mi/dili-shes

I love Italian food. Saya suka makanan Itali.
I luv E-teh-liyan fud
This one is great. Yang ini bagus.
Dis wan is ge-ret

I don't like the taste. Saya tak suka rasanya.
I dun laik der tays-te

Can I have more?Boleh saya nak lagi?
Kan I haf mor?

The sup taste sour and hot at the same time. Sup itu rasanya masam dan pedas pada waktu yang sama.
Der sup tays-te sawer n hot ad der sayme taim.

Bon Appetit!

3 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

supper??erk..tak pernah dengar la plak....bukan tak pernah dengar. maksudnya tak tahu ada perkataan tu tuk bab waktu makan ni. hehe

Jom belajar! said...

Hahahaha. Ada la Amry. Kalau kat KL ramai yang keluar "supper"after dinner time atau perkataan night cap. Basically kluar malam minum kat mamak atau coffee selepas waktu makan malam (ini biasa digunakan oleh orang Malaysia) .Tapi perkataan ni digunakan untuk waktu makan selepas waktu makan yang besar (lunch/dinner) dan ianya bukan perkataan lain untuk dessert.
Lupa nak letak brunch : breakfast + lunch:) Makan sarapan lewat dan makan t/hari awal. Mungkin antara 10-12 tapi sebelum 1.

Khairul Amry Mohamad Puad said...

oooo....macam tuuu....perkataan baru la ni kirenyer :)