Saturday, 2 July 2011

Belajar pronunciation ...penting atau tidak?

Penting tak belajar pronunciation dalam bahasa Inggeris? Ini semua bergantung berapa banyak Bahasa Inggeris yang akan digunakan seharian. Even if you can speak English well, it is the biggest thing that people notice about you when you speak in English. If you have the chance to learn, why not. Don't fret, if you are using English as corresponding mode in Malaysia, it's best to concentrate on becoming fluent. Basically pada saya belajar pronunciation boleh banyak membantu utk menjadikan anda lebih bagus untuk bercakap dalam BI.
A few things to consider:
1.Bunyi bahasa Inggeris agak lain dari bahasa2 lain. Contohnya perkataan bunyi thin atau away jarang ada dalam bahasa lain.
2.Bila anda baca English, contohnya perkataan NO (no) dan DO (du) adalah berlainan walaupun belakang dia ada O saja. Confusekan? Jadi check pronunciation utk setiap perkataan baru belajar...dia takde short cut bab ni. Lagi banyak membaca atau guna BI, automatic anda boleh tau apa bunyinya.
3. Macam mana nak belajar...dengar dan imitate. Bila tengok movie, ikut bunyi dia. Make sure decide nak belajar bunyi American atau British sebab bunyinya lain2...
4. Haruskah belajar? Itu terpulanglah. Pada saya yg penting ialah neutralising the sound. Jadi tak lah bunyi English kita pekat dengan accent BM kita bila kena guna dengan English speakers sampai diorang tak faham.
5.Macam mana orang yang fluent cakap English belajar cakap English? Haa....ini banyak bergantung dengan background masing2 dan environment the person is in.
a) You grow up in a home that speaks English
b) All your friends speaks English or you are forced to speak English most of the time
c) You are surrounded by ''all things English"
d) Lifestyle - you need to blend in
e) You decide to take up English...speak English, read English, sleep English, eat English, travel English etc
f) Your new job requires you to speak English...all the time and your colleagues are from all over the world
g) You studied abroad
h) Your peers are into English speaking stuff...English music, English movies...

Kalau anda ada kawan yang fasih cakap English...dia mungkin dalam kategori di atas...cuba selidik:) Anda boleh belajar English pronunciation melalui phonetics...atau dengan banyak membaca atau...belajar dengan saya...(promote diri sendiri pulak...hehe...). Ada banyak website yang mengajar phonetics anda boleh cari dan belajar dari situ tentang bunyi2 asas BI. Selamat berjaya!

Taken from colombotech.pbworks.com

3 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

saya teringin nak fasih dlm bi.. erm...

dyna_niena@yahoo.com.sg

Jom belajar! said...

InsyaAllah boleh. Just follow the tips. You boleh belajar dari tengok movies. Ni cara paling mudah dan free:)

cocochoc said...

Saya pun��