Thursday, 22 August 2013

Beza its dan it's

2-3 hari lepas saya dapat mesej kat whatsapp saya dari Tania. Simple question, tapi kalau tak tahu, tetap tahukan?

It = sesuatu benda/perkara
It is a big house. 
It has green and white stripes.
It shows that she is nice.

It's = pendek utk it is. Dalam penulisan atau percakapan, kalau you tak boleh ubah ayat tu ke it is, salah la ayat tu. 
Contohnya:
It is going to rain. 
It's going to rain.
Dua -dua ni betul dan boleh di pakai.
Contoh lain:
Hawa said it's not going to be easy.
It's a great day to go swimming.

Its = menunjukkan pemilikan. Macam his and hers. Selalu digunakan untuk binatang, benda(sesuatu yg tidak menunujukkan jantina) gender neutral
Contoh:
Its always been a part of our house. (Ianya sudah lama sebahagian dari rumah kami).
The hotel is reconstructing one of its restaurants. (Hotel tersebut sedang mengubahsuai salah satu dari restorannya).
The cat is licking its paws. ( Kucing itu menjilat kakinya).

Cuba:
1. Its/It's Aidilfitri again.
2. Amar will return the cat to its/it's owner.




1. it's 2. its



6 comments:

Unknown said...

WAH....ya baru saya faham! tq sgt..nk nk nk lagi...

Jom Belajar English! said...

;)

yandin said...

Tq

lovera anne said...

ok skg ada fhm Bagus blog ni..

masyuk bro said...

Salam. Blog yg bagus. Penerangan yg mudah utk faham. Smg bterusan.

It's_Eddy said...

Tq sngt2.. sekrang sya dah fahm. Mudah utk faham... Terbaik blog ni... Tq ☺