Tuesday, 1 October 2013

Apa itu oxymoron?

Saya terjumpa info ni hari tu...dan teringat nak share. Untuk anda yang tak tahu apa benda oxymoron, oxymoron ni ialah sesuatu ayat menggunakan dua perkataan yang bercanggah atau mempunyai makna yang berbeza utk membuat satu makna.


Contoh:
1.Clearly = jelas
Misunderstood = salah faham
Confuse kan?

 maksudnya= dah terang2 salah faham.

2. Act = berlakon/bergaya
naturally =seperti biasa

First dia kata berlakon, lepas tu seperti biasa. Apa yang di maksudkan ialah berlakon macam biasa.

3. Exact = tepat
Estimate= agak
= angaran tepat

4. Found = jumpa/ditemui
missing = hilang
= telah hilang

5. small = kecil
crowd =orang ramai
=sekumpulan kecil orang ramai

6. fully = penuh
empty = kosong
= kosong sepenuhnya

7. pretty = cantik
ugly = buruk
= boleh tahan buruknya
Contoh ayat : It was in a pretty ugly condition until I fixed it. (Ianya dalam keadaan yang agak buruk sehinggalah saya perbaikinya).

8. Seriously = serius
funny = kelakar
=kelakar habis

9. Only =hanya/satu-satunya
choice = pilihan
=satu-satu pilihan

10. Original = yang asli
copies = salinan
= salinan asal

11. Happily married - yang ni suppose to be the joke.... :p
happily = gembira
married = berkahwin

No comments: