Tuesday, 18 January 2011

Phrases:Tolong ulang - macam mana nak cakap


Ayat2 pendek utk kelas atau di ofis bila anda tak faham, tak pasti atau mahu diulangi, vice versa. Ingat, apabila anda mahu seseorang memahami anda, cakap dengan perlahan, slowly dan bukan kuatkan suara.

Could you please repeat that? Boleh anda tolong ulang sekali lagi?
Kud u plis ripit dat?

Sorry, I didn't catch that part. Maaf, saya tak dapat tangkap bahagian itu.
Sori, i diden kat-ch dat part.

Is it possible for you to elaborate on that? Bolehkah anda menghuraikan tentang itu?
Is it posibel for u tu e-la-bo-ret on dat?

 I'm sorry. I still don't quite understand. Maaf, saya masih kurang faham/jelas.
i m sori. I stil don ku-ait anderstand

Could you go a little slower? Boleh anda perlahan sedikit? >>digunakan apabila mereka menjelaskan sesuatu terlalu laju.
Kud u go er litel slo-wer?
I don't get it. Saya tak faham>>boleh digunakan apabila sesuatu telah di jelaskan tetapi masih tidak jelas.
I dun ge-dit. 

Could you spell the word out for me?Boleh ejakan perkataan itu untuk saya?
Kud u spel der werd aut for mi?

Could you show me how?Boleh tunjukkan saya bagaimana?
Kud u show mi hau?

Can you say it again? Boleh ulang sekali lagi?
Ken u say it a-gayn?

2 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

selalu kalau tengok cerita atau dalam dunia sebenar, kalau 2 orang bercakap, salah seorang tak baper paham atau dengar, orang tu cuma cakap. "Sorry" sambil menunjukkan expressi tak paham atau tak dengar. kan.

Jom belajar! said...

betul.kalau cakap hari2 pendek je, especially bila dengan kawan2, kawan2 ofis etc. I tulis ni utk kegunaan pergi meeting, pejabat ...takkan nak kata sorry jek dengan bos....hehhe...