Sunday, 6 February 2011

How much money do you have?

How much is used for non countable noun or singular object
How much digunakan untuk noun yang tidak boleh dikira atau satu bentuk yang tidak dapat dihitung banyaknya. Seperti air,minyak dan lain-lain.
How much milk is left?
How much was the book?
How much money do you have?

How many is used for countable noun or plural
How many digunakan untuk noun yang boleh dikira. Seperti sebuah kereta, dua buah kereta.
How many pairs of shoes do you have?
How many times have you eaten there?
How many children are in the playground?


Contohnya clothes (baju). 

Clothes ialah gabungan berkataan dari bermacam-macam helaian pakaian seperti:
pants, shorts, t-shirts, shirts, skirts, blouse and so on.
Di sini clothes akan dikira sebagai uncountable noun. Jadi bila bertanya:
How much clothes did you buy?
Tetapi, kalau anda bertanya yang spesifik:
How many shirts did you buy?

8 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

oooo...how much...how manyyy...ooo..baru tahu niii..hmmm.

Ok..thanx :)

how much fish u buy today?

How many sardin u order today?

Betul ker betul ker? huhu

Jom belajar! said...

Awat hang pilih fish utk example?
Fish boleh di kira. 1,2,3,4 dan selanjutnya.
The correct answer is:
How many fish did you buy today?
I bought five fish (fishes) today.
* Fish boleh digunakan utk singular or plural. Fishes pun boleh guna utk plural.
2.How many sardines did you order today? (correct)

Khairul Amry Mohamad Puad said...

eh yer ker...saya ingat fish tu common jer. banyakkk...tak dapat kire.macam clothes hehe

Jom belajar! said...

:D

E-One said...

Kalo untuk furniture?

Baru blaja kat w/site manythings tadi.

Soalan: I dont have .... furniture.

Jawapan: Much kenapa bukan Many yer?

Boleh terangkan ke..

Jom belajar! said...

kenapa jawapan dia don't have much furniture:

furniture = singular
much= digunakan untuk uncountable noun yang singular

ini kerana furniture ialah singular. Dia dah kumpulkan table, sofa,cupboard dan sebagainya menjadi satu perkataan, iaitu furniture. Bila semua barang itu dah jadi furniture, perkataan itu dah jadi singular.
how much digunakan untuk sesuatu yang tak boleh dikira.
Dalam contoh ini kita tak tahu berapa banyak furniture dia ada.

E-One said...

OOh, I see... Thanks.

Jom belajar! said...

;)