Tuesday, 19 July 2011

Ask Me Anything Day

I am feeling rather generous today so....please email me any questions that you have with regards to English and I will try my best to reply you (maybe not today, perhaps tomorrow or the day after) whatever it is, mail them today!
Hari ni hantarkan email tentang apa2 saja berkenaan bahasa inggeris, insyaAllah saya akan cuba jawab semuanya...klau tak today, tomorrow etc...

Have a fun Tuesday people!

Thursday, 14 July 2011

Saya suka nak belajar English...tapi tak tahu macam mana...

Hari ini saya dapat beberapa email mengenai  teringin hendak belajar BI tapi tak tahu bagaimana....macam mana pula dengan grammar. Ini pendapat saya ya. Mulakan dengan basics seperti I atau I am/I'm. Mengapa I atau I am/I'm? Kerana ini adalah antara perkataan yg paling banyak kita guna sehari.

Buatlah 20 ayat ke menggunakan I am. Contohnya:
I'm hungry.
I'm ready.
I'm going to the park.
I'm watching tv.
I'm on the phone.

Lepas tu, cuba masukkan descriptive words:
I'm super hungry.
I'm absolutely ready.
I'm going to cycle to the park.
I'm watching tv in the kitchen.
I'm on the phone while making breakfast.

Good luck!

Thursday, 7 July 2011

Basic English - macam mana nak guna I am

Antara perkataan yang kita akan selalu guna ialah I am. Tapi macam mana...
I am digunakan utk describe sesuatu tentang diri kita kepada orang lain atau apa yg kita sedang lakukan.
I am twenty-three years old.
I am wearing yellow.
I am happy.
I am sad.
I am thirsty.
I am excited.

Boleh juga guna I'm (pendek utk I am) bunyinya AIM....a tu bunyikan a...macam air...Function dia sama saja, cuma slalu dlm conversation org akan pakai I'm.
I'm lost.


I'm looking for ...

Saturday, 2 July 2011

Belajar pronunciation ...penting atau tidak?

Penting tak belajar pronunciation dalam bahasa Inggeris? Ini semua bergantung berapa banyak Bahasa Inggeris yang akan digunakan seharian. Even if you can speak English well, it is the biggest thing that people notice about you when you speak in English. If you have the chance to learn, why not. Don't fret, if you are using English as corresponding mode in Malaysia, it's best to concentrate on becoming fluent. Basically pada saya belajar pronunciation boleh banyak membantu utk menjadikan anda lebih bagus untuk bercakap dalam BI.
A few things to consider:
1.Bunyi bahasa Inggeris agak lain dari bahasa2 lain. Contohnya perkataan bunyi thin atau away jarang ada dalam bahasa lain.
2.Bila anda baca English, contohnya perkataan NO (no) dan DO (du) adalah berlainan walaupun belakang dia ada O saja. Confusekan? Jadi check pronunciation utk setiap perkataan baru belajar...dia takde short cut bab ni. Lagi banyak membaca atau guna BI, automatic anda boleh tau apa bunyinya.
3. Macam mana nak belajar...dengar dan imitate. Bila tengok movie, ikut bunyi dia. Make sure decide nak belajar bunyi American atau British sebab bunyinya lain2...
4. Haruskah belajar? Itu terpulanglah. Pada saya yg penting ialah neutralising the sound. Jadi tak lah bunyi English kita pekat dengan accent BM kita bila kena guna dengan English speakers sampai diorang tak faham.
5.Macam mana orang yang fluent cakap English belajar cakap English? Haa....ini banyak bergantung dengan background masing2 dan environment the person is in.
a) You grow up in a home that speaks English
b) All your friends speaks English or you are forced to speak English most of the time
c) You are surrounded by ''all things English"
d) Lifestyle - you need to blend in
e) You decide to take up English...speak English, read English, sleep English, eat English, travel English etc
f) Your new job requires you to speak English...all the time and your colleagues are from all over the world
g) You studied abroad
h) Your peers are into English speaking stuff...English music, English movies...

Kalau anda ada kawan yang fasih cakap English...dia mungkin dalam kategori di atas...cuba selidik:) Anda boleh belajar English pronunciation melalui phonetics...atau dengan banyak membaca atau...belajar dengan saya...(promote diri sendiri pulak...hehe...). Ada banyak website yang mengajar phonetics anda boleh cari dan belajar dari situ tentang bunyi2 asas BI. Selamat berjaya!

Taken from colombotech.pbworks.com