Wednesday, 9 February 2011

How do you like your eggs? Jom breakfast!

Siapa yang suka makan telur, mesti macam2 cara telur di masak yang dia suka. So I thought today we'll talk about eggs...I'm having scramble eggs later:D

Sunny side up - (sunni said up)telur mata...bila dia serve, the eggs mesti dalam photo bawah ni.Dia cuma masak on one side.
 

Fried eggs- (fraid egz) telur goreng. Macam sunny side up, tapi tak kisah belah mana. Di masak betul2. Ada jugak yang panggil over hard, over medium.

Scramble, scrambled eggs...(skrembel egz) tak pasti apa dalam Bahasa Malaysia...
 
How I make my scramble eggs:
Butter, eggs, milk :) sometimes with cheese and oregano...yumm!

Poached eggs...(poh-chd egz) telur yang di pecah dalam air. putih telur masak elok, dan kuning telur lembut. Kat Malaysia rasanya jarang orang makan kot. Tapi restaurants mesti ada, I think.

Omelette...(om-let) telur dadar, tapi tak sama macam kita punya, because ours has chilies etc... and  sebab rasanya telur dadar kita is meant more for lunch /dinner ...I like my omelette with mushrooms, tomatoes and cheese.

half boiled egg...(haf boild eg) telur separuh masak

Egg benedict...(eg beh-ne-dik) nama dalam BM tak ada, sebab ni memang makanan orang barat. Apa benda egg benedict nih?
Basic egg benedict ada: English muffin, ham, eggs dan hollandaise sauce...kat The Apartment KLCC ada kot...tak pun Delicious Dua Residency Tun Razak, Dome confirm ada...sometimes I miss going back to my hometown:(

boiled egg...telur rebus


eggs over easy, cooked on both side, white egg is fully cooked and the yellow is kept runny....telur goreng...masak dua-dua belah. Putih telur masak elok dan kuning di biar kurang masak....

5 comments:

Khairul Amry Mohamad Puad said...

banyak la juga jenis jenis telur ni erk... poached eggs? baru tahu ni. pelik jer telur tu, kalau jadi menu, tak amik kot. haha
suka makan half boiled egg sampai kena perli ngan kawan2 la sebab selalu sngat makan teur tu. huhu

Photo restorations, retouching & other artworks said...
This comment has been removed by the author.
E-One said...

Very informative... Thank god you have shared this info to us... I hope after this no one will ask for "Buffalo eye eggs (Telur mata kerbau)" for the sunny side up eggs...Hahaha....

Sangat Bermaklumat... Syukor kamu berkongsi maklumat ini kepada kami. Saya harap selepas ni tiada yang akan meminta Telur Mata Kerbau untuk telur jenis Sunny side Up...Hahaha

Jom belajar! said...

hahhaha!wondering if there's ever any request for buffalo's eye eggs!

E-One said...

hahaha.... :)