Saturday, 31 August 2013

Selamat Hari Merdeka! Happy Independence Day!

Selamat Menyambut Hari Merdeka (Independence Day).

10 things you may, or may not know about Malaysia...

1. The Malaysian flag was designed by Mohamed Hamzah, a 29 year old public works department architect in Johor Bahru. The flag was adopted in September 16, 1963.


2. Sabah is home to the Rafflesia, the biggest flower in the world.


3.The first movie ever played in Tanah Melayu was Laila Majnun, 1933.


4. Penang Free School is the oldest English school in South East Asia (1816).
  

5. The Japanese landed at Kota Bahru during the Malaya invasion 1941. They rode their bicycles to Singapura in 45 days.


6. The Sungai Besi Airport was the national's first airport.


7. The country's only single Jewish cemetery is in Penang, Jalan Zainal Abidin (formerly Jalan Jahudi) established in 1805.

8. Captain Tristram Speedy is responsible for naming "Thaipeng' (Taiping) which means Heavenly Peace in 1871.


9. Tun - is a title conferred by the Agong (king) to the most highly contributed and deserving male recipient to the country. There may only be 35 living holder at a given time.



10.Our first railroad was built in between Taiping and Port Weld covering 13km opened on 1st June 1885 (most of our first railroad was built to transport tin from mines).



HAPPY 56TH INDEPENDENCE DAY!



For more stuff, simply read Wikipedia or dig around from other sources:)




Friday, 30 August 2013

Cara mudah nak belajar ejaan English

Belajar spelling...

1. Belajar ejaan dari menulis dan membaca.
2. Belajar tentang peraturan mengeja sambil belajar tulis dan baca.

Antaranya...
Jika suatu verb (kata kerja) berakhir dengan huruf E, anda boleh tambah imbuhan ke ING (untuk menunjukkan ia masih berlaku). Ianya selalu digunakan untuk verb yang menggunakan silent e (perkataan yang hujungnya ada huruf e, tapi tak berbunyi bila kita baca/sebut).

Contoh:
love (cinta/sayang) = kita sebut luv, kita tak sebut lo-ve (tu di namakan silent e).
bake (buat kek/biskut)= kita sebut bek, kita tak sebut ba-ki.

Jadi, kita boleh tukar...
love = loving
bake=baking
like =liking
hate = hating
vote=voting
believe=believing
take=taking
wave=waving
complete=completing

Good luck!


Thursday, 22 August 2013

Beza its dan it's

2-3 hari lepas saya dapat mesej kat whatsapp saya dari Tania. Simple question, tapi kalau tak tahu, tetap tahukan?

It = sesuatu benda/perkara
It is a big house. 
It has green and white stripes.
It shows that she is nice.

It's = pendek utk it is. Dalam penulisan atau percakapan, kalau you tak boleh ubah ayat tu ke it is, salah la ayat tu. 
Contohnya:
It is going to rain. 
It's going to rain.
Dua -dua ni betul dan boleh di pakai.
Contoh lain:
Hawa said it's not going to be easy.
It's a great day to go swimming.

Its = menunjukkan pemilikan. Macam his and hers. Selalu digunakan untuk binatang, benda(sesuatu yg tidak menunujukkan jantina) gender neutral
Contoh:
Its always been a part of our house. (Ianya sudah lama sebahagian dari rumah kami).
The hotel is reconstructing one of its restaurants. (Hotel tersebut sedang mengubahsuai salah satu dari restorannya).
The cat is licking its paws. ( Kucing itu menjilat kakinya).

Cuba:
1. Its/It's Aidilfitri again.
2. Amar will return the cat to its/it's owner.




1. it's 2. its



Monday, 19 August 2013

MUET & Selamat Hari Raya!

Selamat Hari Raya! I know, I know. It's been like a 100 years since I wrote and I promised that I would write more since then...sabar je lah kan? Anyway...I actually received loads of emails and questions which I replied back personally rather than sharing. Nantilah saya upload soalan dan jawapan yg saya jawab.

Recently saya dapat ramai yang nak belajar English yang kemudiannya saya dapat tahu nak belajar utk MUET (Malaysian Uni English Test)...so, ni guideline yang saya ambil dari http://mpm.edu.my tentang regulations, test format and sample questions. Hopefully some of you can make us of this. Kat dalam ada soalan2 yang korang tengok dan buat exercises. InsyaAllah nanti saya letak soalan MUET yang lain untuk rujukan.